Expoziţia Regele Mihai I – 90 de ani / Muzeul Naţional Peleş


Expoziţia Regele Mihai I – 90 de ani
Sinaia, România, 10 octombrie, 2011: Muzeul Naţional Peleş anunţă expoziţia "Regele Mihai I – 90 de ani".
Anul acesta, la 25 octombrie, Majestatea Sa, Regele Mihai împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani, ocazie cu care, Muzeului Naţional Peleş îi revine onoarea să-L omagieze printr-o expoziţie de fotografie.
La Vernisajul expoziţiei, care va avea loc pe
21 octombrie, va lua parte Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.
Figură remarcabilă a istoriei noastre contemporane, Regele Mihai a fost suveranul României în perioada 1927 – 1930, urmând la tron Regelui Ferdinand I (1914 – 1927). Detronat după revenirea în ţară a lui Carol al II-lea, Mihai I depune pentru a doua oară jurământul de credinţă faţă de naţiune, după abdicarea tatălui său, la 6 septembrie 1940. Artizanul actului istoric de la 23 august 1944, Regele Mihai  a schimbat cursul istoriei noastre, aducând România în tabăra învingătorilor în cel de-al doilea război mondial. Forţat să abdice la 30 decembrie 1947, a militat din exil cauza patriei sale.
Provenite din vasta arhivă muzeală, fotografiile imortalizează diverse etape ale vieţii şi domniilor Regelui Mihai I, din copilărie până la plecarea din România. Majestatea Sa este surprins atât în momente oficiale, vizite, banchete, descinderi pe linia frontului, întâlniri cu mari personalităţi, cât şi în momentele de intimitate, alături de de familie, de câinii preferaţi sau antrenat în diversele Sale preocupări.
Regele şofează, cântă la pian, fotografiază, meştereşte în atelierul său mecanic sau face drumeţii prin pădurile de la Sinaia, în compania Reginei – mame Elena.  Alături de panourile fotografice, expoziţia aduce în atenţia publicului larg, în premieră, actul Închinării Municipiului Bucureşti  faţă de ,,Proclamaţia către naţiune” din 23 august 1944.

Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | contact@peles.ro
persoane de contact: Daniela Voitescu, Gabriela Dascălu, Alexandru Duţă

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ
Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I  şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.
A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.
Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.