Truth/s, un proiect de Liliana Basarab la Galeria apARTe, Iași


TRUTH/S un proiect de Liliana Basarab
Galeria apARTe, Facultatea de Arte Vizuale si Design;
Strada Sarariei nr 189 28 noiembrie – 5 decembrie 2011, deschiderea: 28 noiembrie, ora 6 pm prezentare si discutii: 29 noiembrie, ora 1 pm, Sala ID Stefanescu

Lucrarile Lilianei Basarab sunt gandite si realizate performativ, implicand deseori colaborari cu alti artisti, cu publicul, cu dansatori si coregrafi care ‘comploteaza’ impreuna si ajuta la realizarea lucrarii finale, asa cum se poate vedea in ultimul ei proiect intitulat Truth/s (Adevar/Adevaruri). Ca lucrare finala a acestui proiect, ea prezinta un video de 3 minute, produsul unei rezidente de 2 luni finantata de CEC Artslink New York – Independent Grants si de Ohio Art Council si gazduita de Centrul de Arta Vizuala din Dayton, Ohio, US. Puncul de plecare a acestui proiect consta intr-o serie de performance-uri inspirate din jocul de Mima (joc in care fiecare dintre participanti trebuie sa mimeze un cuvant sau o expresie fara sa vorbeasca si publicul trebuie sa ghiceasca cat mai rapid). In acest format, participantii, 3 tinere balerine au fost invitate sa interpreteze in fata camerei conceptul de Adevar. Natura colaborativa a acestui proiect e de maxima importanta, fiecare din participanti contribuind creativ in diverse etape ale proiectului. Video-ul a aparut pe un website special creat impreuna cu toate versiunile anterioare ca parte a procesului de lucrare-in-progres. Videorile au fost postate online si publicul a fost rugat sa voteze ‘cel mai bine reprezentat adevar’. Spre deosebire de celelate proiecte anterioare unde artista realiza o statuie publica a ‘castigatorului’, in acest caz un coreograf a fost rugat sa duca mai departe acest proiect. Coregraful a ales sa lucreze cu toate cele trei balerine in locul celei castigatoare, dar a decis sa reinterpreteze dansul castigator. Rezultatul a fost apoi reinterpretat de către Liliana basarab, care a editat filmul şi a adăugat o coloană sonoră.

Adevarul, in calitatea sa de concept abstact, este remodelat prin utilizarea corpului, relevand retele de constrangere implicate in procesul de ‘aducere a adevarului la lumina’ ca produs discursiv a unei realitati contruite social. Liliana Basarab si-a construit un crez din a se pozitiona ca outsider care chestioneaza valorile ce construiesc societatea nostra. In ultimii ani practica ei se concentreaza pe deconstruirea anumitor moravuri si valori sociale.  

www.lilianabasarab.com/truths design de Costel Chirila Dansatoare: Alexandra White, Jesseca Smalt, Madalyn White Coreograf: Rodney Veal Audio:  Filthy American Swine, Strawberry Thundercunt, The Score ( Dayton , Ohio , USA )

Liliana BASARAB (nascuta in 1979) este artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi. In 2011 a participat la programul de rezidenta CEC ArtsLink gazduit de Dayton Visual Art Center in parteneriat cu Ohio Art Council.