FLUXUS - O lunga poveste cu multe noduri, MNAC


O lunga poveste cu multe noduri/ A long tale with many knots

14.12.2011 – 31.01.2012

Vernisaj/Opening: 12.12,  19h30

Conferinta / Conference: 14.12, 18h00
René Block – To multiply is human – the Fluxus boxes of George Maciunas and other multiples

Curatori/Curators: René Block, Gabriele Knapstein

Artisti/Artists: Nam June Paik, Joseph Beuys, George Brecht, Henning Christiansen, Robert Filliou, Ben Patterson, Daniel Spoerri, Wolf Vostell, Dieter Roth, Milan Knizak, Endre Tót, Dick Higgins, Emmett Williams, Joe Jones, Ben Vautier, Gerhard Rühm, Geoffrey Hendricks, Takako Saito, George Maciunas, Al Hansen, Tomas Schmit, Arthur Köpcke, Ludwig Gosewitz, Alison Knowles, Robert Rehfeldt, Ute Klophaus, Emmett Williams, John Hunov, John Cage, Armin Hundertmark, Manfred Leve, Ben Vautier, S. D. Sauerbier, Jean-Jacques Lebel

Expozitia, realizata de IFA (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart), cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucuresti si Goethe Institut, este una dintre cele mai ample expozitii dedicate activitatilor in Germania ale gruparii FLUXUS, considerata una dintre cele mai radicale si experimentale manifestari artistice, inca din anii 60. Cu originile in muzica experimentala a lui John Cage si denumita FLUXUS de catre artistul Geoges Maciunas – principalul coordonator – miscarea s-a constituit pe de-o parte intr-o comunitate globala de artisti, muzicieni, poeti, etc, iar pe de alta parte intr-o suita de evenimente artistice pentru descrierea carora Dick Higgins creaza termenul de „intermedia“. Concepte ca anti-arta, anti-poezie, anti-muzica, anti-literatura, anti-comercialism au facut ca FLUXUS sa fie asemanata deseori cu miscarea Dada.

„FLUXUS este mai intai de toate o retea multi-dimensionala de intalniri, performance-uri, idei si obiective, extinsa pe o lunga perioada de timp, in multe tari. FLUXUS este un fenomen de amploare, sau, in traducere libera dupa Lewis Caroll, o poveste lunga cu multe noduri“ (René Block).

Expozitia prezinta lucrari ale membrilor FLUXUS: obiecte, desene, specificii „martori“ ai intalnirilor FLUXUS – care alaturi de cutii si evenimente muzicale constituie cele mai practicate forme de manifestare FLUXUS – instalatii, publicatii, si de asemenea inregistrari ale celor mai importante concerte FLUXUS din Germania. Pe langa tiparituri si fotografii, in cadrul expozitiei sunt prezentate materiale video si audio mai putin cunoscute, si o serie de piese de teatru radio produse la Köln pentru Radiodifuziunea Germaniei de Vest (WDR).

O conferinta a curatorului René Block va avea loc la MNAC, miercuri 14.12.2011 la ora 18h00, in sala Auditoriu.

Image above: Joseph Beuys – Das Schweigen, 1973, photo: Frank Kleinbach

Muzeul Național de Artă Contemporană,

Palatul Parlamentului/ Str. Izvor 2-4, aripa E4,  Bucharest (RO), 050563
intrarea prin / entrance from  Calea 13 Septembrie
tel: +40 21 318 91 37 / fax: +40 21 318 91 38, www.mnac.ro
Miercuri / Wednesday – duminica / Sunday 10h-18h