Al Aventón – picturi din călătorie, expoziție de Sevan Szekely la Ordinul Arhitecților

Avem placerea sa va invitam la deschiderea expozitiei “Al Aventón”, semnata de Sevan Szekely,  luni, 21 iunie 2010, incepand cu orele 19:00, la Ordinul Arhitectilor din Romania (strada Pictor Verona, nr. 19, sector 1, Bucuresti).
Expozitia dureaza pana luni, 28 iunie 2010.

Momentul va fi insotit de o demonstratie muzicala sustinuta de percutionistul Voland Szekely.

“Oriunde as fi fost, nu ar fi insemnat nimic fara oamenii care au dat farmec locului. De la prieteni buni, oameni deosebiti, oameni diferiti, artisti, muzicieni, batrani binevoitori, fete frumoase si baieti cu un bun simt al umorului, pana la hoti, drogati, nebuni, obsedati sexual, betivi, increzuti si batausi, fiecare si-a pus amprenta asupra momentului, asupra calatoriei, devenind astfel personaje în mintea mea.

“Al aventón” înseamna portretizarea acestor personaje, a prietenilor inca necunoscuti, a chipurilor din diferitele culturi pe care le aduce drumul in calea sa, astfel incat proiectul este strans legat de una sau mai multe calatorii, fara de care nu ar putea avea finalitate. Arta si calatoria fuzioneaza, finalul amandurora este lasat hazardului.

Lucrarile au fost realizate in urma unei calatorii in Spania, Italia (si prin accident Ungaria, la intoarcere) in luna aprilie a acestui an. De-a lungul drumului, documentarea (fotografii ale oamenilor intalniți, ale fragmentelor din peisaj, ale obiectelor, decupaje din pliante si afise) a constituit “materie prima” pentru realizarea panzelor. Drept urmare, schitele pregatitoare lucrarilor finale sunt fotocolaje cu imaginile adunate.”
Text de Sevan Szekely, artist

“Lui Sevan Szekely ii place sa ajunga in locuri noi, sa cunoasca oameni noi si sa traiasca experiente vii. Nimic iesit din comun pana acum.
Insa ce se poate intampla atunci cand Sevan foloseste in constructia lucrarilor sale obiecte gasite pe drum, mai precis, in sudul Italiei, in Calabria si Sicilia?
Seria “Al Aventón” (“Cu autostopul”) devine, pe rand, un jurnal de calatorie, un index al memoriei afective, o scrisoare ilustrata catre prietenii sai gasiti, la fel, in calatorii.
Nici nu conteaza forma obiectelor sau fosta lor utilitate, atata timp cat lui Sevan ii folosesc in descrierea starilor sale.
Intrebarea logica ar fi: obiectele ii creeaza amintirile lui Sevan sau amintirile ii creeaza obiectele?
Consider, in egala masura, valabile ambele posibilitati.
La o privire ascutita in valiza de calatorie a lui Sevan Szekely, observam un personaj aureolat de Ulise, teroristi, arme, sange verde, James Dean, MTV, “Money for Nothing”, Vince Vega, Brutus, Mike Alonzo, Santa Maria, un peisaj frumos cu pomi, un tricou cu sani sau, poate, elefantii din reclama Snickers?
O calatorie torida, pavoazata de sanctitate pe umarul stang si de violenta pe umarul drept, acesta este “miezul” jurnalului de calatorie al lui Sevan Szekely.”
Text de Simona Vilau, curator

Bio:  Sevan Szekely (n. 1988) este un artist originar din Cluj. In 2010 absolva sectia de pictura la UNA Bucuresti. In 2009 a beneficiat de o bursa Erasmus pentru arte frumoase la Universidad Politecnica de Valencia, Spania.
Dintre expozitiile colective la care a participat, amintim “Linia Galbena” (2010) de la Galeria Europe din Brasov, “Rapiri din Serai(3)” (2010) de la Clubul Taranului din Bucuresti sau “Dos chicas y una copa” (2009) din Valencia, Spania etc.
“Al Aventón” este prima expozitie personala a lui Sevan Szekely.
Info: www.pleinair.carbonmade.com

Organizatori: Ordinul Arhitectilor din Romania, Imaginary Beings Society
Partener: Cronica de Vineri