Romanian Cultural Resolution - documentary la Bienala de Arta de la Venetia

Participarea Romaniei la cea de-a 54 a editie a Bienalei de Arta de la Venetia
Romanian Cultural Resolution-documentary
Autori proiect:
Adrian Bojenoiu, Alexandru Niculescu

Design expozitie:
Timo Grimberg

Comisar:
Monica Morariu
Vicecomisar:
Alexandru Damian

Noua Galerie
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica
Palazzo Correr – Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214, Venetia


Dragi prieteni,

Va reamintim ca in data de 31 mai 2011, Centrul pentru Cultura Contemporana Club Electro Putere si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia au lansat proiectul Romanian Cultural Resolution - documentary.

Expozitia poate fi vizitata pana in data de 27 noiembrie 2011, de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00 in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.

Proiectul propune o platforma de documentare si cercetare a contextului artistic contemporan din Romania, urmarind solutiile si tendintele pe care artele vizuale le-au dezvoltat in ultimii ani, facand sa se vorbeasca atat despre o renastere si o reformare a discursului artistic contemporan, cat si despre un intreg ansamblu de probleme sau situatii care ilustreaza precaritatea conditiei artistului in contextul local si nuantarea celui global in fata ideii de spectacol si mercantilism.

Romanian Cultural Resolution-documentary cuprinde o arhiva video pe baza de interviuri cu artisti si curatori romani, catalogul Romanian Cultural Resolution, o selectie de carti de arta din Romania si proiectul invitat The Last Analog Revolution, a Memory Box, a carui deschidere va avea loc pe data de 1 septembrie 2011.

Seria de interviuri intitulata Portret cu maini pune in lumină probleme legate de identitate ale artei, de consumul, productia şi funcţiile pe care arta le deţine in prezent.

Publicat de catre editura Hatje Cantz, catalogul Romanian Cultural Resolution este conceput sub forma unei rezolutii culturale avand la baza patru proiecte curatoriale ce analizează arta romanească atât în tranzitia sociala si politica generată  de căderea comunismului, cat si prin unele manifestari artistice independente de contextul socio politic.

Proiectul The Last Analog Revolution, a Memory Box, semnat de Stefan Constantinescu si Xandra Popescu, reflecta asupra conceptelor de revolutie si diviziune geo-politica intre Est şi Vest. Expozitia va prezenta, sub forma unei instalatii video, lucrari de Stefan Constantinescu, Péter Forgács, Zuzanna Janin, Karen Mirza & Brad Butler, Deimantas Narkevicius, Yves Netzhammer, Liliana Moro si Via Lewandowski.

Organizatori: Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Afacerilor Externe.

Producator: Club Electro Putere, Craiova

Partener: illy