Lansarea volumului “Rostopasca… pre limba ei”, Editura NOI


Rostopasca nu e vie, dar revine!
Marti la ora 18.00, la Sala Dalles, va avea loc lansarea volumului “Rostopasca… pre limba ei”, Editura NOI Mediaprint, Bucuresti 2011.

Conceput si coordonat de catre Erwin Kessler si realizat in colaborare cu un grup de studenti de la Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI, Universitatea Bucuresti), volumul este primul din seria artaAcum, ce va cartografia peisajul grupurilor si evenimentelor artistice marcante din ultimii 20 de ani. Este un volum hibrid: monografie, autofictiune, interviu, (foto) roman, eseu critic, hagiografie, album, antologie, carte de artist.

Rostopasca… pre limba ei inaugureaza un nou tip de discurs critic, in care arta este nu redata, ci data publicului din gura artistilor, dar cu efectul hermeneuticii. Volumul este un fapt vizual, nu doar o carte. El are chipul si firea Rostopasca: este dezaxat, provocator, ludic, colorat, dar si coroziv, decapant, iar textul are pe alocuri nuante dramatice.

Volumul tinteste catre un portret al acelor timpuri, sfirsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000, trecerea de la eroismul idealist al anilor de dupa revolutie catre pragmatismul consumist al anilor nostri. Rostopasca a facut echilibristica pe acest prag, mizind pe tapaj si exhibitionism, pe productivitate exacerbata, pe publicitate si autopromovare in exces, pe strategii de marketing care abia atunci patrundeau in piata de arta. Rostopasca a fost un simptom si un vehicul al iesirii artei din turnul de fildes catre piata de bunuri.

Volumele ulterioare ale seriei artAcum vor fi concepute la fel, dupa chipul si asemanarea protagonistilor, ce vor deveni astfel interlocutori vii ai cititorului-privitor de cultura vizuala.

La lansare vor participa: Ruxandra Demetrescu, Rector, Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti Sorin Alexandrescu, Director de Studii, CESI, Universitatea Bucuresti Erwin Kessler ex-membrii grupului Rostopasca

http://www.nmp.ro/en/Art-and-Architecture/224-Rostopasca...pre-limba-ei.html