Seria licitaţiilor lunii februarie la Artmark s-a încheiat cu o performanţă pentru categoria Postmodernă şi Contemporană


Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană a realizat vânzări totale de aproape 200.000 €, înregistrând cea mai mare rată de adjudecare după lot şi valoare dintre toate licitaţiile acestei categorii, într-o seară în care piese rare legate de momentele de succes ale filmului românesc au tatonat piaţa de profil

Bucureşti, 24 februarie – Joi seară a avut loc, la Hotel Athénée Palace Hilton, ultimul eveniment din seria celor trei pregătite de Artmark în luna februarie: în premieră, Licitaţia de Cinema Memorabilia şi ediţia cu nr. 1 din 2012 a Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană. Prima licitaţie dedicată momentelor şi figurilor esenţiale din istoria filmului şi teatrului românesc, un experiment din seria celor desemnate să sondeze diversele segmente ale pieţei în emergenţă a obiectelor de colecţie, a pus în vânzare 40 din cele 80 de loturi, în valoare totală de 5.045 €.

Lotul cel mai valoros al Licitaţiei Cinema Memorabilia a fost o operă a sculptoriţei Geta Gheorghiţă-Caragiu, portretul lui Toma Caragiu, adjudecat pentru 600 €, urmat de o altă creaţie a unei artiste, Despina Ghinokastra: pictura reprezentându-l pe actorul Ion Brezeanu , în rolul Cetăţeanului turmentat din „O scrisoare pierdută”, vândută cu 500 €. De importanţă egală este şi adjudecarea brăţării din argint şi aur, decorată cu pietre preţioase, care a aparţinut actriţei Maia Morgenstern, la valoarea de 500 €.

Alte piese interesante, adjudecate în licitaţia din seara trecută, sunt ochelarii ce i-au aparţinut lui Horaţiu Mălăele, nelipsiţi din filmele din anii ’70 (250 €), pipa şi bastonul lui Geo Saizescu din filmul „Eu, tu şi Ovidiu” din 1977 (175 €) sau aparatul de proiecţie din secolul al XIX-lea cu diapozitive (200 €).

Adevăratul succes al serii a venit mai târziu, cu prima ediţie din acest an a Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană, care a realizat cea mai ridicată rată de adjudecare, la categoria sa, după numărul de loturi şi după valoarea cumulată a estimărilor maximale. În cifre, au fost adjudecate 53 dintre cele 62 de loturi oferite, care au obţinut un total de aprox. 200.000 €. Dinamica excelentă a acestei ediţii a adus un plus de tonus într-o categorie tot mai populară a pieţei: arta momentului şi a ultimei jumătăţi de secol.

Ediţia cu numărul trei dedicată de Artmark creaţiilor artistice postmoderne şi contemporane a arătat deja un interes sporit în arta românească recentă, înregistrând cea mai bună performanţă dintre licitaţiile anterioare cu aceeaşi temă. Cel mai elocvent indicator al reuşitei este procentul obţinut în licitaţie din valoarea cumulată a estimărilor maximale, care a atins 96% de această dată, faţă de 45% în noiembrie şi 67% în aprilie 2011. Altfel spus, majoritatea operelor s-au bucurat de concursul de ofertelor, care le-au ridicat deseori preţurile de adjudecare dincolo de limita suprioară a estimării.

Autoportretul lui Corneliu Baba (ulei pe pânză, 48 x 40 cm; est. 6.000 – 12.000 €), realizat în 1991, a fost adjudecat cu 19.500 €, cel mai ridicat preţ al unui lot din licitaţie. Următorul a aparţinut unei picturi din acelaşi an de Ştefan Câlţia, intitulată „Pierrot şi Colombina” (ulei pe pânză, 146 x 114 cm; est. 6.000 – 12.000 €), vândut cu 13.000 €. Ambele au obţinut preţuri mai mari decât cele estimate, însă pictura „Natură statică cu pipă şi fructe” de Spiru Chintilă (ulei pe pânză, 81 x 100,5 cm; est. 2.000 – 4.000 €) a fost adjudecată la un preţ de trei ori peste estimarea maximă – 12.000 €. Vânzarea marchează un record de autor pentru Spiru Chintilă pe piaţa publică de artă, care pare să reflecte recunoaştea valorii deosebite a operei sale.

Alte momente ale licitaţiei au marcat recorduri de autor pentru operele a doi artişti de circulaţie internaţională, valorile de adjudecare indicând stadiul incipient însă evolutiv în care se găseşte piaţa de artă contempoară în România. Aducând o prezenţă foarte rară în licitaţiile de artă de la noi, desenul „Anthropogramming” de Dan Perjovschi (tuş rotring pe pânză, 33 x 24 cm; est. 2.000 – 4.000 €) a fost adjudecat cu 4.500 €, cea mai mare sumă oferită pe piaţa publică din ţară, pentru o lucrare de-a artistului. Apariţiile lucrărilor sale în licitaţii sunt la fel de excepţionale şi în spaţiul internaţional, unde artistul se bucură de o mare apreciere şi popularitate; una dintre puţinele vânzări înregistrate este cea a unui set de 30 de desene cu markerul pe hârtie, „Flipside, New York”, care s-a vândut la o casă germană de licitaţii cu 12.000 €, în anul 2007 (înregistrată în Indexul Pieţei Internaţionale de Artă Românească).

Cristian Todie (n. 1954), artist care trăieşte şi lucrează la Paris din anul 1975, a vândut şi el prima lucrare într-o licitaţie românească: obiectul sculptural „Construcţie geometrică neeuclidiană” (177 x 90 cm; est. 6.000 – 10.000 €) s-a adjudecat la preţul estimativ inferior. Vânzarea este importantă şi din perspectiva deschiderii către forme de expresie mai puţin convenţionale a publicului licitaţiilor Artmark, care a începu să aprecieze şi opere în alte medii decât cele clasice, semn de emancipare a pieţei româneşti de artă.  Şi lucrarea „Cuib” este una dintre acestea (lemn, fir de cânepă, sârmă… pe placaj, 53 x 41 cm; est. 900 – 1.600 €), realizată de Ion Biţan, maestru român ale cărui opere scoase pe piaţa licitaţiilor constituie mai degrabă excepţii. Opera a fost vândută pentru 2.200 €.

Alcătuirea loturilor ediţiei din februarie 2012 a Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană, care a pus accent pe operele maeştrilor consacraţi, afirmaţi după jumătatea secolului trecut şi cu valori de piaţă încă accesibile, a coincis cu creşterea interesului investitorilor şi colecţionarilor în creaţiile generaţiilor contemporane de artişti, categorie a pieţei cu tendinţele de creştere cele mai accentuate. Rezultatul a adus cea mai bună seară a artei contemporane în licitaţie, din punct de vedere al dinamicii ofertelor de cumpărare.

Alăturate Licitaţiilor de Mărţişor, cele două licitaţii de obiecte de colecţie şi artă de joi seară au adăugat împreună 204.070 € la totalul cumulat al lunii februarie, care se ridică la 777.970 €. Rezultatul reprezintă peste 114% din valoarea maximă estimată a loturilor oferite, în număr de 475, constând în opere de artă platică şi decorativă şi obiecte de colecţie. La finalul seriei de licitaţii, s-au putut calcula vânzările totale în licitaţiile iernii 2011 – 2012 la Artmark, care se ridică la 2,9 milioane €.

Principalele recorduri de autor:

Spiru Chintilă, “Natură statică cu pipă şi fructe”, 12.000 €
Marcel Chirnoagă, “Nud”, 3.750 €
Ion Dumitriu, “Peisaj”, 2.000 €

http://www.artmark.ro