Expoziţie personală de grafică Vladimir Şetran, Galeriile de artă DANA, Iaşi
Expoziţie personală de grafică Vladimir Şetran
Galeriile de artă DANA din Iaşi găzduiesc în perioada 23. 10. - 10. 11. 2012, în locaţia din str. Prof. Cujbă nr. 17 expoziţia de grafică a artistului plastic Vladimir Şetran. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi 23 octombrie 2012, ora 18.00 la sediul din str. Prof. Cujbă nr. 17. Despre acest eveniment de excepţie vor vorbi criticul de artă Petru Bejan şi graficianul Dragoş Pătraşcu.
Absolvent al Institutului de Arte, Bucureşti, (1959) la clasa profesorului Ion Marşic, Vladimir Şetran este pictor şi profesor din 1964 la Catedra de Design a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, cu numeroase lucrări în colecţii private din Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban, Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de cavaler a fost distins, printre altele cu Marele Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi Marele Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984).
„Pictorul-desenator tinde spre mărimea-natur când invită Doamnele la şueta desenului, de fapt la un special jamsession al periilor de percuţie-pensule pe membrana albă Canson. La Şetran, şarjele de mişcare ale nudului feminin au o plinătate paradoxală a elipsei. Senior al tuturor dexterităţilor plastice, iubit profesor al secţiei de design din începuturile ei, Şetran nu poate avea clipa de spaimă în faţa foii albe. Dimpotrivă, are pofta rablesiană de a-i da viaţă şi trup. Siluetările lui sunt, de fapt, minime detalieri anatomice şi, uneori, vizitări înviorătoare de intruziuni ale culorii. Deplină este voluptatea liniei de contur pe amintirea curbelor anatomice şi pe dinamica unor poziţii nonşalante. Nimfele lui Şetran sunt secvenţe stroboscopice, adică efectul retard pe retină al unui continuu protocol senzual al naturaleţii. Dacă regula celor 25 de imagini pe secundă dă corp cinematograficului, alunecarea curbilinie a desenului în 25 de secunde poate da, în zeci de secvenţe, un film venusian, o „Città delle Donne”.“ ( Aurelia Mocanu, critic de artă)