Teodora AXENTE - TAXIDERMY Lesson, ZORZINI Gallery


ZORZINI Gallery prezinta TAXIDERMY Lesson
Un Solo Show de Teodora AXENTE
Curator Adina Zorzini

Vernisaj 7 Februarie ora 6 pm
Str. Thomas Masaryk Nr 31
www.zorzinigallery.com

Teodora Axente este o artista emergenta, descendenta a Scolii de Arta de la Cluj, care traieste si lucreaza in orasul cu acelasi nume. Practica sa artistica include suportul clasic al picturii in ulei pe panza, in timp ce subiectele si maniera in care acestea sunt formulate denota preocupari existentiale si intrebari adresate social lumii contemporane.
Teodora Axente este unul dintre cei mai promitatori artisti tineri romani, iar pictura sa combina o capacitate tehnica excelenta cu un foarte bine dezvoltat simt al observatiei in ceea ce priveste noua ordine socio-personala si contextul unei umanitati careia ii apartinem si careia ii suntem martori cu totii. Acest proces de explicitare al nevoii noastre de atentie, dorinta si acceptare se desfasoara in lucrarile Teodorei Axente pe fundalul celor mai comune background-uri, ca pentru a sublinia faptul ca aceste ritualuri socio-personale, similare cu regulile taxidermiei, au devenit de acum noul nostru canon de conduita general acceptat.
Cele mai noi lucrari ale Teodorei Axente, grupate in solo show-ul intitulat Lectia de Taxidermie, devoaleaza si prezinta ceea ce zace dincolo de cautarile si nevoia de aprobare din partea sinelui si a celorlalti; ni se arata o forma de alienare ritualica invelita in pene si blanuri de animale, in spatele careia personajele stau izolate si tacute, asteptandu-si auto-devenirea intr-o stare de nemiscare si tacere profunda. Astfel, Teodora Axente statuteaza si descrie in egala masura teribila schisma care s-a produs in conditia omului nou, contemporan, transformat dintr-un animal social intr-o fiinta singuratica, blocat intr-o poza impaiata si intepenita, convertit intr-un trofeu al imaginii de sine. (Adina Zorzini)

Teodora Axente (n. 1984) este castigatoarea reputatului premiului ESSL pentru arta, Editia 2011, iar printre expozitiile sustinute pana acum atat in tara cat si in strainatate, se numara un solo show prezentat in 2012 la Ana Cristea Gallery din New York, in timp ce expozitia personala de fata reprezinta primul solo show al artistei in Bucuresti.