Victor Fota - „Două planuri”, Imbold Galeria, București


Imbold, Galeria prezintă prima expoziție  personală a unuia dintre cei mai promițători pictori tineri români: Victor Fota – Două planuri, joi, 11 aprilie, de la orele 20:00.
Victor Fota, artist si tânăr absolvent al  Universitații de Arte, București, îşi prezintă prima colecţie de tablouri inspirate din concepte ale științei fizicii (primul plan) și o miniserie de personaje din ideologia antică (al doilea plan). În același timp, cele două planuri sunt un laitmotiv ușor de recunoscut în toate lucrările prin jocul de culori, forme și simboluri, prin suprapunerea prim-planului cu planul aparent secundar care, întotdeauna punctat minuțios, atrage și surprinde privirea.
Expoziția, un experiment cromatic, simbolistic și la nivel de rețetă de preparare a vopselurilor, este unificată și de repetitivitatea grafică a formelor. Această constantă simbolizează energia din univers, un singur șir de linii se aseamană cu o undă, pe care orice particulă o formează, de la radiații gama la microunde.
Expoziţia pe care o puteţi vizita la Imbold, Galeria este formată din: Efectul AugerLegea universală a gravitației lui NewtonLa viteza luminiiEterul lui PlatonBosonul HiggsJupiter și dincolo de infinit,Principiul incertitudinii al lui Heisenberg şi Simplexity.
Miniseria de tablouri a fost realizată printr-o reţetă tradiţională a picturii în ulei, tehnica flamanzilor. Această tehnică se realizează pe o pânză grunduită în mai multe straturi, obținându-se în final o suprafață fină, după care urmează aplicarea straturilor succesive de pelicule de culoare semi-transparente şi un ingredient personal al artistului: un medium preparat personal după rețetele vechi, rezultând glasiuri ce dau un efect de profunzime peliculei de culoare. Această succesiune de pelicule transparente și semi-transparente, pe lângă efectul optic, oferă o foarte bună rezistență în timp.
Lucrările artistului ţin pasul cu muzica, mai exact, cu muzica electronică. Victor Fota mărturiseşte că încearcă să lege cât mai mult arta vizuală de efectul muzicii pentru că „Efectul muzicii asupra emoțiilor noastre este mult mai mare în comparație cu efectul picturii și este amplificat de imaginile vizuale.”
Două planuri este o expoziție prezentată de Asociația Culturală Imbold.
Curatori: Andrei Argaetic
Expoziția Două planuri poate fi vizitată la Imbold, Galeria – Strada Polonă, Nr. 40, Bucureşti, în perioada 11 aprilie – 8 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 13:00 – 20:00.
Parteneri: The Public Advisors, Hello Menthol
Parteneri media: Șapte Seri, Modernism.ro, Feeder.ro, Metropotam.ro, Decât o Revistă, TATAIA, HipMag.ro, Radio Guerilla, WebCultura.ro, Port.ro, Orasulm.eu, Artclue.net, Decoșieco.ro, Veiozaarte.ro, Gingergroup.ro
Asociația Culturală Imbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative din România. Imbold, Galeria constituie un proiect permanent al Asociației Imbold și un spațiu independent de generare și expunere de artă contemporană. Spatiul galeriei este dublat de cel al bistro-ului de arte din mansardă – Acuarela.