Contemporanii. Balcic, Mirajul Luminii

Contemporanii. Balcic, Mirajul Luminii

In perioada 5-12 octombrie va avea loc a doua tabara de creatie din cadrul proiectului Contemporanii: “Balcic, Mirajul Luminii” în Bulgaria, la malul Mării Negre.
Tabara reuneste sapte artisti, peisagisti cu vana descriptiva: Vasile Craita Mandra, Corneliu Dragan Targoviste, Dumitru Macovei, Marinela Mantescu, Ion Mihalache si Stefan Pelmus care isi propun sa redea, prin frenezia culorilor si voluptatea tuselor, receptacolul in care s-au format si continuă sa se formeze trasaturi definitorii ale picturii romanesti.
Destinația aleasa pentru organizarea taberei de pictura este Balcic, pentru lumina lui orbitoare, tectonica framantata, pamantul calcifiat, marea care tremură departe in lag, coasta ca argintul, falezele alb stralucitoare, dealurile gheboase, valea verde, casele albe cu acoperisuri rosii aplecate pe-o rana, pentru peisajul pustiu si stancos, pentru emulatia vie, artistica pe care o starneste.

Pentru că prin mirajul peisajului de la Balcic pictorii sunt transpusi in acel cadrul feeric care duce la îndeplinirea idealului cezannian: forma – lumina – culoare, intoarcere la ordine, intoarcere la echilibru.
Prin organizarea acestei tabere se urmareste realizarea unei interactiuni socioculturale in cadrul careia acentul cade in mod egal pe artist, creatie si opera sa. Pentru a sustine acest deziderat expozitia rezultata va fi dublata de un documentar realizat alaturi de fotograful Cristian Macovei si publicat pe site-ul www.contemporanii.org.

Contemporanii este un proiect  inițiat și derulat de Asociația Făuritori și constă în valorizarea Culturii românești actuale prin favorizarea actului de creație, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul.Contemporanii are ca obiectiv organizarea şi susţinerea de activităţi artistice şi socioculturale: schimburi culturale internaţionale, diverse manifestări artistice, tabere de pictură, expoziţii, educarea sensibilităţii estetice a publicului.

Maria Pașc
PR & Comunicare
maria@contemporanii.org