TRECUTUL CONTINUU / un proiect expozițional conceput de ANTICAMERA, Galeria "N. Tonitza", Iași

TRECUTUL CONTINUU
un proiect expozițional conceput de ANTICAMERA
(Gloria Luca și Tudor Pătrașcu)
vernisaj: joi, 24 aprilie, ora 18.00
Galeria "N. Tonitza", Iași
 Conceput sub forma unei instalații inter-mediale, proiectul de față propune o explorare a conceptului de timp – înțeles în termeni kantieni drept o condiție necesară a reprezentării în raport cu care este trăită și experiența spațiului. Construcția vizuală se articulează în jurul unei duble relativități (temporal-spațiale și cognitive), prin specularea unor aspecte și situații care aparțin, deopotrivă, istoriei personale și colective, în care dimensiunea socială este redată printr-o interfață poetică.
Având ca punct de plecare dificultățile condiționate de percepția umană în procesul de demarcare precisă a timpului prezent de trecut și viitor,TRECUTUL CONTINUU se poate caracteriza printr-o strategie subversivă aplicată încercării de a racorda un traseu al gândirii (punctat prin reflecții asupra precarității condiției umane) la o reprezentare materială. Demersul instalativ chestionează limitele percepției subiective, care condiționează procesul selectiv al experiențelor trăite, în raport cu organizarea prin reconfigurare a unui viitor ideal.
Miza proiectului de față este generată de întrebarea: „-Cum putem experimenta cu adevărat prezentul, în măsura în care acesta este un produs variabil al unei istorii în devenire?”.
ANTICAMERA este un grup artistic independent, inițiat de Gloria Luca și Tudor Pătrașcu în 2014. Această denumire este atribuită și studioului personal de creație al lui T. Pătrașcu, din strada Armeană (acordat de U.A.P. Iași). În intenția de a demitiza asocierea atelierului unui artist cu un „turn de fildeș”, Anticamera își propune să deschidă atelierul ca spațiu social de lucru, transformându-l ocazional într-o platformă culturală alternativă în contextul căreia vor fi organizate seri de video-proiecție, expoziții cu o singură piesă, prezentări de portofolii și workshop-uri gratuite cu artiști invitați.
Deși înțeles în sens comun drept cameră de așteptare situată la intrarea într-un birou de lucru/cabinet al unei persoane aflate în serviciu public, numele grupului funcționează ca o metaforă a acțiunii, care problematizează flexibilitatea noțiunii de spațiu dintr-o perspectivă conceptuală. Discursul se articulează într-un cadru multireferențial, în care producția artistică variază ca estetică și mizează pe realizarea unor proiecte instalative inter-mediale. Scopul de bază al grupului nu vizează consolidarea unor politici ale imaginii existente, ci asumarea diversității în sensul calibrării echilibrului dintre instrumentarul teoretic și susținerea vizuală a discursului artistic. De asemenea, se urmărește investigarea semnificațiilor acțiunii în raport cu diferitele accepțiuni ale conceptului de spațiu.

Primul proiect conceput sub semnătura Anticamera este TRECUTUL CONTINUU.