Ciprian Ciuclea: Interval deschis / Aiurart

Ciprian Ciuclea: Interval deschis
Curatoare: Adriana Oprea
26 iunie - 22 august 2014 | Spațiul Aiurart | București, Lirei 21 | Luni – sâmbătă, 3-7 pm
Vernisaj: joi 26 iunie, ora 19

Ciprian Ciuclea e un artist care cercetează relaţia dintre imagine şi senzorialitate. I love Bach (Galeria Calina, Timişoara, 2009) şi Descriptio (Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2009) au fost două expoziţii personale importante care au dat coordonatele investigației lui, reluată la scară diferită şi cu aparent alte interese teoretice în expoziţii mai recente cum au fost The consequences of the object's interpretation process on an objective look (Galeria Recycle Nest, Bucureşti, 2010) şi Erosion | After continental drift theory (Spaţiul Platforma, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti, 2013). În ele, senzorialul artei este pus în scenă prin incursiuni în ştiinţă. Proiectele lui Ciprian Ciuclea sunt tehnologice, se sprijină pe aparatură ca personaj principal al expunerii şi pe noţiuni de matematică, fizică, optică și chimie.

Interval deschis se înscrie în această linie, recuperând o preocupare mai veche a artistului faţă de senzorialitatea înregistrării sunetului. Motiv pentru care Interval deschis este o elaborată instalaţie de sunet. Sprijinindu-se pe noţiunea algebrică binecunoscută (interval deschis sau închis), sunetul manipulat în spaţiul de expunere creează realitatea concretă a unei formule altfel abstracte. Ce înseamnă să produci şi să percepi un interval deschis prin unde sonore? Sunetul este mai întâi propagat şi înregistrat fizic prin imagine (prima parte a expunerii: instalaţie audio-video), ca apoi să devină protagonist de unul singur (a doua parte: instalaţie sonoră). Proiectul lui Ciprian Ciuclea propune un mediu imersiv, ambiental, difuz; o atmosferă conceptual-sonoră care reconfigurează datele fizice ale spaţiului și ale perceperii lui.

Ciprian Ciuclea este artist român stabilit în București. Este interesat de proiectele site-specific și se concentrează în principal pe aspectele conceptuale ale receptării. El dezvoltă instalații complexe, care implică lumina, sunetul și video. Temele explorate, folosindu-și de multe ori corpul ca pe un instrument, sunt legate de aspectele sociale ale comunicării și interpretării mesajelor, contemplare și supraveghere, puse în relație cu aspectele științifice ale existenței umane.

Adriana Oprea este critic și istoric de artă. Colaborează cu spații de artă, scrie cronici, curatoriază expoziții. În 2011, ea a semnat curatorial expoziția "Welcome to the Uncanny Valley " (artiști: Zsolt Berszán, István Betuker, Veres Szabolcs) de la Galeria Bazis, în Fabrica de Pensule din Cluj, iar în 2012 a avut o intervenție documentară despre ficțiune și uitare în istoria artei în "Trecutul Perfect. Oferte efemere ", un proiect la Spațiul Platforma, Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Adriana Oprea trăiește și lucrează în București.