SWEET CONCRETE la Elite Art Gallery

SWEET CONCRETE la Elite Art Gallery
Strada Academiei numărul 15, sector 1, București

Elite Art Gallery are plăcerea de a vă invita, în perioada 21 august – 3 septembrie, la expoziția Sweet Concrete, expozitie care reunește lucrări ale artiștilor Costin Brătean, Alex Baciu, Bianca Ioniță, Silviu Parascan și Răzvan Radu. Cu această ocazie, vă invităm să experimentăm împreună joncțiunea a cinci viziuni plastice diferite asupra orașului postmodern.

Fiind vorba de artiști care au fost martori la o perioadă de tranziție a orașului în curs de dezvoltare, provenind din diferite colțuri ale țării, este important să trecem în revistă imaginarul proaspăt dezvoltat în rândul unei generații în măsură să înregistreze aspectele cele mai sensibile ale postmodernității. Elite Art Gallery încurajează acest proces și sprijină dezvoltarea artiștilor tineri, angajându-se puternic în promovarea artei contemporane românești pornind, într-o primă etapă, de la toposul urbanului.

“Departe de a fi o expoziție manifest, SWEET CONCRETE ancorează discursurile unor artiști care propun o incursiune în esența concretului ca și cuantificare relativ-temporală, o critică constructivă în plan general, precum și care colecționează stări de fapt și de locuri, gravitând punctual în zona analizei urbane. Ea poate deveni atemporală sau împământată în exactitatea momentului, poate fi despre pământ sau despre ceea ce îl acoperă. Este o expoziție care vorbește despre oraș ca operă de artă sau eșec al mâinii umane, este despre pulberea gri de ciment, despre luciul inox-cromului sau despre stări de visare în care vechi bijuterii arhitectonice abandonate devin carcase goale care doar evocă fragmente,  devin resturi ale trecutului, posibile “renăscute” mall-uri în devenire, mix de termopan și mucegai.

Lucrările artiștilor prezenți dialoghează fin pe aceeași frecvență, rezonând la același nivel, deși nu a existat un dialog artistic concret premergător evenimentului. Deși toți tineri (însă cunoscuți deja pieței de artă românești), provin din spații, locuri, școli și generații diferite și țintesc spre același mesaj de avertisment, fie el ludico–morfeic, ca cel al lui Alex Baciu sau plin de gest si vigoare ca al lui Costin Brăteanu, reactivator al unui alt tip de concret, subtil ironic și documentar, cu ecouri realist-socialiste care evocă discret un moment-traumă al unei întregi națiuni, cum este cel al lui Răzvan Radu, contemplativ dar non-melancolic asupra aglomerării urbane, sau al deformării prin reflexie ca mijloc al autoreflectivității ca cel al Biancăi Ioniță și nu în ultimul rând al redefinirii umane raportate la ambient al lui Silviu Parascan.” (Alexandra Baciu, curator).

Pe această plajă de perspective, Elite Art Gallery se înscrie într-un traseu de abordare a generației tinere, prolifică din punct de vedere ideologic, al palmaresului și al mobilității, găsind un punct comun menit să valorifice fiecare artist în parte. Este un traseu promițător la care vă invităm să  alăturați, activitatea expozițională a galeriei având în portofoliu numeroase proiecte de artă vizuală, expoziții itinerante, tabere și programe de mecenat.


Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 21 august – 3 septembrie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11:00 – 19:00, iar sâmbăta în intervalul 11:00 – 17:00, pe strada Academiei, nr.15, Sector 1, București.