Petronela Iacob-"Depărtări", Galeriile de Artă N. Tonitza, Iasi



Vernisaj: Luni 21, ora 18:00

Galeriile de Artă N. Tonitza

Prezintă: 
Constantin Tofan - Vicepreședinte UAPR Iași
Maria Bilașevschi, critic de artă
Perioada: 20-30 Septembrie 2015

Statement
Proiectul include o serie de picturi realizate în decursul a câteva luni, într-o perioadă personală de explorare în registru psihologic și emoțional-afectiv. Lucrările sondează, prin formă și concept, problema înstrăinării, dar și a introspecției produse în momente alese neconvențional, din situații convenționale.
Stările de revelație, introspecție sau epifanie pot fi trăite nu numai în preajma unor circumstanțe extraordinare, ci și în momentele în care viața cotidiană se desfășoară nestingherită și neobservată, uneori atât de apăsătoare în claritatea sa, încât determină proiecția eului conștient dincolo de realitatea imediată.
Imaginile alcătuiesc un jurnal ideologic compus din cadre întipărite în memorie în clipele în care agenda conștienței este distorsionată de un factor emoțional de mare impact. Întreaga experiență este una foarte intimă, indiferent că relevă momente de liniște, beatitudine, conflict, incertitudine sau pur și simplu incapacitatea psihicului de a găsi o resursă internă pentru a se izola de ultra-stimularea externă.
La nivel perceptibil, personajele sunt proiectate într-un spațiu depersonalizat, plutesc, stau, devin independente și se situează în conflict cu gravitația. Secunda captată echivalează cu momentul în care o interfață ar comuta între funcțiile programului, suspendând acea fracțiune într-un timp colateral, perceptibil doar prin detașarea privitorului de gândurile conștiente.
Singura reacție așteptată de la privitor este răspunsul emoțional, într-un dialog intern, lipsit de barierele și tiparele interacțiunilor dictate rațional.