Generația Online - expoziție și discuție publică, tranzit.ro/ iași

tranzit.ro/ iași
Generația Online - expoziție și discuție publică
Andrea FACIU, Ionuţ TOMA & Şah Club Corod şi Constantin RĂILEANU

Deschidere: miercuri, 9 decembrie 2015, ora 19.00
tranzit.ro/ Iași, Str. Al. Lăpușneanu 7-9

Discuţie publică cu participarea Mihaelei Dumitriu şi a Ancăi Sâiu (Salvaţi Copiii Iaşi), precum şi a lui Ştefan Cojocaru (Prof. univ. Dr., Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Catedra de Asistenţă Socială şi Sociologie, Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi)

Curator: Florin Bobu, Asistent curator: Delia Bulgaru

Design expoziţional: Florin Bobu & Andrei Pripasu

Expoziţia va fi deschisă în perioada 9 decembrie 2015 și 20 ianuarie 2016, de luni până vineri, între orele 16.00 şi 19.00.

Deşi intens mediatizată, problematica copiilor din România ai căror părinţi lucrează în străinătate stârneşte încă emoţii puternice şi contradictorii în rândul publicului larg, fapt care face ca poziţionarea critică faţă de subiect să fie dificilă.

Expoziţia Generaţia Online cuprinde trei proiecte ale unor artişti foarte diferiţi, ale căror interese s-au unit în jurul unui numitor comun: un anumit tip de sensibilitate politică vizavi de această problematică socială.

Lucrarea Cradle Count (Numărătoarea leagănelor) a artistei Andrea Faciu a fost produsă parţial în Iaşi, în anul 2013. Instalaţia spaţiu-sunet, aşa cum o denumeşte artista, constă într-un tonomat din care putem asculta – la alegere – câte una dintre piesele sonore realizate special pentru proiect cu participarea unor copii care frecventau programul „Creştem împreună” al organizaţiei Salvaţi Copiii Iaşi. „Asemenea unei inimi sau a unui pacemaker, tonomatul – o maşină care îndeplineşte dorinţele – interacţionează cu audienţa căreia îi dă posibilitatea să aleagă. […] Cradle Count simbolizează o structură socială în care, prin utilizarea acestei maşini, este permisă oricând înlocuirea. Orice disc pierdut, zgâriat sau care şi-a pierdut din popularitate poate fi înlocuit cu un altul.” (Andrea Faciu, 2013)

În 2013 am început colaborarea cu artistul George Doroş, al cărui proiect în mediul rural Şah Club Corod a continuat şi în 2015 prin invitaţia adresată artistului Ionuţ Toma de a realiza un proiect site-specific în comuna Corod, judeţul Galaţi. Propunerea sa, En Passant - Spaţiu concept şi serie unică de mobilier a fost un proiect în care diferite interese artistice s-au intersectat cu cele ale unei comunităţi rurale. Ionuţ Toma s-a concentrat asupra realizării unui spaţiu dedicat exclusiv şahului pentru copiii din această comună. Unele din piesele de mobilier concepute pentru acel spaţiu vor fi prezentate în această expoziţie, permiţându-ne pe de o parte utilizarea lor în concordanţă cu funcţia lor, iar pe de altă parte pentru a ne provoca poziţionarea noastră ideologică vizavi de mediul rural, din perspectiva unui centru universitar precum Iaşiul.

Între noi este un proiect al artistului Constantin Răileanu, structurat sub forma unei cărţi. Pe măsură ce o răsfoim ne cufundăm pe de o parte în povestea Capra cu trei iezi de Ion Creangă, iar pe de altă parte în intriga economică generată de aproximativ o sută de chitanţe care atestă transferurile unor sume de bani făcute de părinţi plecaţi la muncă în străinătate către copii lor aflaţi în România. Prin referinţa la cunoscutul text al lui Creangă, juxtapunerea acestuia cu imaginea chitanţelor şi implicit cu latura financiară, pragmatică, a relaţiilor noastre de familie, cartea Între noi face apel la memoria noastră colectivă şi pune în lumină noi aspecte ale relaţiilor dintre părinţi şi copii apărute recent în societatea românească.

Expoziţia este însoţită de o documentaţie ce reuneşte resurse disponibile în mediul online în luna noiembrie a anului 2015. Cuvintele cheie folosite în timpul cercetării au fost: copii, părinţi, străinătate. Rezultatele au fost filtrate după anul publicării documentelor în perioada 2005-2015. S-au luat în considerare primele 100 de rezultate ale fiecărui an. Documentaţia a fost extinsă şi asupra materialelor video de pe site-ul www.youtube.com, care au fost reunite într-un playlist ce poate fi vizionat pe canalul youtube al tranzit.ro/ Iaşi.

Designul expoziţional face trimitere la platourile de televiziune sau la studiourile în care se filmează folosind chroma key, o tehnică utilizată pentru a decupa şi înlocui fundalul fotografiilor sau al materialelor video.

Generaţia Online redeschide acest subiect extrem de delicat din spaţiul public românesc, fără a-şi propune rezolvarea aspectelor problematice ale acestuia. Lucrările abordează latura afectivă a acestor probleme, încercând să evidenţieze posibilitatea unei maturizări afective a colectivităţii noastre în relaţie cu schimbările economice, sociale şi politice din ultimii 25 de ani.

Generația Online este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași prin programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile în anul 2015 din bugetul Primăriei Municipiului Iași.

Partenerul principal al tranzit.ro este Fundația ERSTE.