Ministerul Culturii lansează în premieră o linie de finanțare pentru Industriile și Comunitățile Creative

Ministerul Culturii lansează în anul 2016 două sesiuni de selecție pentru finanțarea de proiecte în domeniul Industrii și Comunități Creative. În acest sens, Ministerul Culturii inițiază procedura de selecție prin Programul CultIN.
Industriile Creative sunt acele sectoare ale creației și dezvoltării tehnologice ce generează profit și care regândesc cultura ca un motor al dezvoltării regionale și naționale: arhitectură, meșteșuguri, design (e.g. grafic, vestimentar, de produs), media digitale (e.g. dezvoltare software, web design, aplicații mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio, TV (e.g. producție video).
Acest program are ca principal obiectiv stimularea și motivarea comunității creative pentru a genera inițiative și produse competitive cu valoare de creștere economică (economie creativă) și de coeziune socială în orașele și regiunile țării.

Sectorul industriilor creative este relevant atât pentru capitalul cultural cât și pentru capacitatea de a genera profitabilitate la nivel național, contribuind la dezvoltarea sectorului independent și public. Astfel, Programul CultIN, în latura sa dedicată industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor acțiuni care vor aduce beneficii în regiunile României în care acest concept este mai puțin prezent și care vor determina dezvoltarea huburilor și clusterelor creative și a polilor de competitivitate regională. Se va pune un accent deosebit pe proiectele care valorifică resursele umane creative locale, în funcție de valoarea lor și de industriile culturale și creative dominante pentru un oraș sau o regiune anume.

În acest sens, Ministerul Culturii se angajează în a organiza două sesiuni de selecție pentru finanțarea nerambursabilă în conformitate cu noua direcție strategică, în limită a cinci sute de mii de lei ( 500.000 RON) fiecare. Normele metodologice vor fi anunțate pe site până la data de 1 martie 2016.

De asemenea, Ministerul Culturii va susține o serie de proiecte considerate prioritare pe plan național și internațional din următoarele categorii:
1. Proiecte Consolidate – Proiecte Culturale cu caracter unic, dezvoltate în timp, care și-au dovedit importanța pe plan național și internațional.
2. Proiecte ale Uniunilor de Creație – Proiecte considerate prioritare de către Uniunile de Creație.
3. Proiecte ale Minorităților.
4. Proiecte autonome ale Instituțiilor din Subordine, a căror reprezentativitate natională și internatională este incontestabilă.


Lista proiectelor considerate prioritare pentru perioada 1 martie - 30 august 2016 va fi anunțată la data de 1 martie 2016.

Totodată, Ministerul Culturii își rezervă dreptul de a acorda patronajul său unor proiecte depuse spre studiu direcțiilor de specialitate din Minister în intervalul 1 ianuarie – 15 februarie 2016, pe care le consideră de competența altor surse de finanțare, precum sunt cele ale autorităților locale și/sau Institutul Cultural Român.

Sursa http://www.cultura.ro/articol/920