COMRADES OF TIME- Pavilion Unicredit, Bucuresti

18 Februarie – 28 Aprilie, 2010
DESCHIDERE OFICIALA 18 Februarie, 19.00

Curator: Joanna Sokołowska

Participanti: Zbynek Baladran (CZ), Grigor Khachatryan (AM), Anna Molska (PL), Ioana Nemes (RO), Skart (SRB), Clemens von Wedemeyer (DE)

"A fi con-temporan nu inseamna neaparat a fi prezent, a te afla aici si acum; inseamna sa fii mai degraba “alaturi de timp” decat “in timp”. In germana “con-temporan” se spune “zeitgenössisch”. Cum Genosse inseamna “tovaras“, con-temporan – zeitgenössisch – poate fi tradus prin “tovaras al timpului”, cel care colaboreaza cu timpul si il ajuta atunci cand are probleme, cand intampina greutati.” Boris Groys

De ce devin artistii contemporani niste „tovarasi ai timpului” atat de activi si intervin asupra lui in asemenea moduri, incat il incadreaza in metanaratiunile istorice implicite în spaţiile sociale contemporane? Expoziţia asociază întrebarea de mai sus cu practicile artistice care implică dileme puse de reprezentarea, rememorarea şi actualizarea trecutului din perspectiva proiectelor modernitatii socialiste si comuniste. In lucrarile artistilor pot fi detectate doua moduri de gandire principale si interconectate. Pe de o parte avem o reflectie asupra posibilelor sensuri ale straturilor istorice prezente in arhitectura si in alte forme de organizare a vietii, ce investigheaza in particular modul in care istoria este transmisa si mediatizata. Astfel, aici centrul de interes il reprezinta conditiile contemporane de producere a experientei trecutului. Pe de alta parte se pune un accent puternic pe meditatia asupra aspectului emancipator al modernităţii ca proiect neterminat. Din aceasta perspectiva există o nevoie urgenta de evaluare a potentialului actual al modernitatii si, concomitent, de analiza critica a erorilor sale.

Investigarea de catre artisti a modurilor de reamintire, uitare sau reactivare a ideilor revolute ale modernitatii socialiste, ale caror elemente inca mai contribuie la edificarea spatiilor in care traim, permite o reevaluare a potentialului contemporan al artei in raport cu noua economie existenta, cu formele de organizare a vietii si cu initierea unor experiente colective.

Publicatie: "Tovarasi ai timpului", cu texte de Joanna Sokolowska, Boris Groys, Juli Carson. Publicatie editata de PAVILION – journal of politics and culture, Engleza/Romana, 80 pagini, B/W, 13,5 x 18,5 cm, softcover, 7 Euro.

Acest proiect este sustinut de Institutul Polonez Bucuresti.

Imagine: Grigor Khachatryan, Churches, 1997, video still, courtesy of the artist.

http://www.pavilionunicredit.org/