Françoise Dupré „Ouvrage”/ Galeria Casa Matei, Cluj


UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN CLUJ-NAPOCA organizează în perioada 29 martie – 1 aprilie 2010 expoziţia „Ouvrage” aparţinând artistei londoneze Françoise Dupré. Alături de ea va fi prezentă în expoziţie şi tânăra artistă Ada Muntean, masterand în anul I al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, secţia grafică.

Vernisaj: luni 29 martie 2010, ora 18, în sălile Galeriei Casa Matei.

Originară din Franţa, însă stabilită la Londra, Françoise Dupré este actualmente lector la Birmingham Institute of Art & Design, Marea Britanie. Preocupată de natura procesului creativ, de condiţiile şi locaţiile producţiei artistice, artista realizează lucrări care celebrează demersurile creative invizibile, marginale sau care se pierd prin migrare, război sau globalizare. Activitatea sa artistică este localizată în jurul unui larg context socio-cultural, incluzând spaţiile publice sau non-artistice şi este recunoscută pentru proiectele de tip rezidenţiat si de coordonarea în scop creativ a diferitelor tipuri de comunităţi de oameni.

Expoziţia „Ouvrage” este rezultatul rezidenţei pe care Françoise Dupré a petrecut-o la Centrul Cultural Francez din Mostar, Bosnia-Herţegovina. În cadrul proiectului artista a colaborat cu Asociaţia de femei „Novi Pogled” din Mostar, precum şi cu tineri artişti din oraşul gazdă, din Birmingham şi Cluj-Napoca. Cei 25 de participanţi care au luat parte la proiect au realizat împreună cu Françoise Dupré o instalaţie, care a fost prezentată iniţial publicului în hamamul din Mostar, pentru ca mai apoi să fie itinerată în alte oraşe din Bosnia-Herţegovina, la Birmingham şi să ajungă în prezent şi la Galeria Casa Matei din cadrul UAD Cluj-Napoca.

Prin intermediul unor workshopuri, artista împreună cu participanţii implicaţi în proiect au explorat în mod creativ motivele tradiţionale şi contemporane ale artei, meşteşugurilor, arhitecturii şi designului din Mostar, unul din oraşele care a avut cel mai mult de suferit de pe urma războiului cu sârbii de la începutul anilor ’90. Folosind o gamă largă de materiale (lână, sârmă, bandă magnetică), obiecte (pungi şi recipiente din plastic) şi tehnici (ţesutul, cusutul sau împletitul), Françoise Dupré a realizat o lucrare viu colorată şi tactilă, special concepută pentru spaţiul central al băii turceşti (hamam) din Mostar. Rezidenţa şi implicit lucrarea fac parte dintr-un proiect în derulare al artistei britanice – here and there – care are drept scop dezvoltarea unui model etic colaborativ şi participativ al practicii artistice în sfera publică.

În expoziţia de la Galeria Casa Matei, Françoise Dupré este secondată de tânăra Ada Muntean, masterand al secţiei grafică în cadrul UAD Cluj-Napoca, care expune o serie de 20 de fotografii reacţie în faţa imaginii unui oraş care este încă puternic marcat de amprenta razboiului şi degajă o atmosferă unica prin reminiscenţele unei lumi ce doreşte să fie uitată, dar care impresionează prin realitatea ce nu poate fi ştearsă nici de om, nici de istorie.

Informaţii suplimentare:

Compartimentul de Relaţii Publice, Internaţionale şi Proiecte

Tel: 0264/595.021

Fax: 0264/592.890

E-mail: public@uartdcluj.ro , galeria@uad.ro