Anaid Art Gallery prezintă „A History in the Dark” semnată TARA (von Neudorf)




































Vernisaj:Joi, 8 aprilie 2010, ora 19.30,
 ANAID ART GALLERY  
„A History in the Dark” semnată Tara (von Neudorf),
curator Diana Dochia.
Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada  
8 aprilie – 7 mai 2010.


A History in the Dark anunţă o nouă faţetă a creaţiei artistului Tara (von Neudorf). Continuând seria începută în cadrul proiectelor Finis Mundi şi Into the Night of Loneliness, Tara face trecerea de la hărţi şi obiecte găsite în bisericile transilvănene, la planşe botanice, zoologice şi anatomice. Astfel desenul devine condiţionat de imaginea existentă pe suprafaţa planşei, irupând în cadrul unui vegetal carnivor şi a unui corp anatomic visceral. Conflictul este de data aceasta ascuns în cadrul unui desen extrem de complicat şi de încifrat. Misterul se lasă descoperit în etape şi liniştea aşternută prevesteşte dezastrul. Tara se identifică complet cu planşa pe care o ia în stăpânire. Desenul se întrepătrunde cu cel existent dezvoltând o serie de încolăciri labirintice. Un element precede un altul, dintr-o şopârlă ia naştere un şarpe, ornitorincul se metamorfozează în înger, şobolanul se transformă în liliac, bufniţa prevesteşte moartea. Totul se petrece cu o repeziciune fantastică descriind un lanţ trofic adesea incongruent în cadrul unui sistem rizomic.
Găsirea unor hărţi în proiectul Finis Mundi sau a unui număr mare de planşe didactice de botanică, zoologie, anatomie, în A History in the Dark, reprezintă doar un pretext pentru Tara de a imagina o eternitate a întunericului în lume. Haşura neagră, adâncă a desenelor traduce opoziţia dintre afecţiunea totală vis a vis de subiectele abordate şi monstruozitatea descrisă. Spirit irepresibil, solitar, iscoditor, fără linişte, practicând călcarea oricărei interdicţii Tara se simte în pace doar la Engelthal (Valea Îngerilor) – singura imagine idilică din expoziţie. Experienţa citirii vizuale a lucrărilor lui Tara pendulează între lectura directă, frustă şi fantezie, visare, imaginând psihologii şi comportamente diferite.
Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de luni până vineri între orele 11-19, sâmbăta între orele 10-18.

Curator: Diana Dochia