Cea de-a doua editie a Watumi Festival & Fringe a fost amanata








Cea de-a doua editie a Watumi Festival & Fringe, care urma sa aiba loc
intre 7 si 11 iulie la Brasov, a fost amanata din cauza insuficientei de fonduri.
Watumi Festival & Fringe este initiat de Asociatia pentru Sustinerea si Promovarea Artistilor (ASPA - organizatie nonprofit si nonguvernamentala), gandit cu si pentru artisti, pentru a le oferi acestora o platforma de exprimare libera.

Watumi Festival & Fringe 2010 ar fi insemnat, 5 zile de festival cu evenimente simultane din urmatoarele categorii artistice: muzica, teatru si teatru de strada, arte vizuale, film, design de obiect si hand made, arta pentru copii, desfasurate atat in spatii conventionale, dar si in strada, in parcuri si in piete sau spatii de interior mai putin obisnuite, cu participarea a numerosi artisti din tara si din strainatate. Un eveniment cu o arhitectura atat de complexa necesita bugete foarte ridicate, editia din acest an presupunand asumarea unui buget extrem de greu de sustinut intr-o piata afectata, din ce in ce mai profund, de recesiune.

Dinamica recenta a transformarilor din cadrul companiilor private care sprijineau editia a doua a Watumi nu le-a mai permis acestora sa ofere o sustinere consistenta, ceea ce ne determina sa anuntam amanarea Watumi Festival & Fringe pentru anul 2011. Cand am initiat acest proiect, am eliminat doua aspecte ale vietii noastre: frica de esec si urmarirea avantajului material la nivel de grup restrans. Astfel, editia WFF din 2009 a fost sustinuta financiar exclusiv de catre initiatorii ASPA si Watumi Festival & Fringe, din dorinta de a prezenta conceptul de "Fringe" pe piata culturala romaneasca - un concept cu implicatii directe la nivelul artistilor emergenti, cat si al dezvoltarii durabile a judetului Brasov.
Am incercat din rasputeri, pana in ultimul moment sa organizam si editia din acest an si sa aducem in lumina reflectoarelor, pentru 5 zile, pe cei 282 de artisti inscrisi la "Fringe", cat si pe cei 37 de artisti invitati in sectiunea "Festival". Pe langa toti acestia Watumi ar fi avut ca invitati atat principalele centre culturale din Romania, dar si cateva festivaluri de traditie din tara.
Desi decizia amanarii Watumi Festival & Fringe a fost una foarte grea, suntem convinsi ca reprezinta, in momentul de fata, decizia corecta pentru artistii inscrisi la acest eveniment, care nu ar fi putut beneficia de conditiile logistice si tehnice optime necesare. Vom face toate demersurile posibile pentru ca editia 2011 sa compenseze aceasta amanare, si, la nivel de asociatie, sa sporim demersurile pentru obtinerea fondurilor necesare, insa acum am ales sa nu acceptam compromiterea calitatii evenimentului. Am hotarat sa ne oprim ca sa nu dezamagim.
Dorim sa le multumim tuturor partenerilor oficiali si neoficiali ai proiectului Watumi Festival & Fringe, pentru entuziasmul si sustinerea oferita - partenerilor media, partenerilor culturali, artistilor care ne-au acordat votul lor de incredere prin inscrierea in sectiunea Fringe, tuturor profesionistilor membri ai comunitatii artistice care au sustinut demersurile noastre, reprezentantilor celor 57 de locatii partenere din Brasov si celor peste 100 de voluntari inscrisi si speram sa ne fie alaturi si la organizarea editiei din 2011.

http://www.watumi.ro/