“Past continuos. Future perfect."/SIMULTAN Festival 2010/ Timișoara






















SIMULTAN Festival 2010

Sinagoga din cetate, una din cele mai frumoase clădiri din Timișoara și aproape inaccesibilă vizitatorilor în restul anului, alături de Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", își deschid porțile în perioada 30 sept. – 2 oct. pentru a 6‐a ediție a festivalului Simultan, tema din acest an fiind “Past continuos. Future perfect."

Festivalul este proiectul unor artiști și este printre puținele platforme cu continuitate din România deschisă experimentelor audio‐vizuale care folosesc tehnologia ca mediu artistic de exprimare.

Anul acesta, festivalul are în program proiecții de artă video din peste 20 de țări de pe 3
continente, iar alături de selecția oficială găzduiește și o selecție a festivalului internațional de artă video COLOGNE OFF din Köln, prezentată de Wilfried Agricola de Cologne și filmul documentar despre turneul în sud estul Europei al Laptoporchester Berlin. Împreună cu arta video, festivalul aduce proiecte sonore și audiovizuale ale unor artiști actuali și complecși. Unul dintre cei mai aparte performeri audio‐vizuali ai prezentului este Zan Lyons din UK, violonist, producător și realizator de film. Beat‐uri explozive se intersectează cu ritmuri melancolice, folosind laptopul și pedale modificate. Zan îmbină vioara, vocea și sunetul în timp ce expune imagini fantomatice impresionante. Invitatul austriac, BERNHARD LOIBNER, este muzician, compozitor și artist media din Viena. Compozițiile sale se remarcă prin folosirea live a echipamentelor electronice și a computerului ca instrumente unice și îmbinarea lor cu sampleuri de instrumente acustice. Un echilibru compus cu atenție între mișcare și tăcere este tipic pentru estetica sa muzicală. Şi alții precum: PXPRD /de/it/ ‐ o instalație live alchimică formată din două identități distincte. Lucrările lor investighează probleme de mediu, ecologie acustică șI narațiuni sonice prin descompuneri și manipulări în timp real; MAGNETIC MATRIX /slo/ la care conceptul tehnologic al proiectului se îndepărtează de creațiile convenționale de peisaje sonice și compoziții inovative, încorporand tehnologia viitorului și extinzând problema surselor de informații media de astăzi. Lucrarea folosește fluidul magnetic pentru a crea o structură vizuală și sonoră redată digital printr‐un cod de programare; SILLYCONDUCTOR /ro/ ‐ "Se poate ca o lucrare simfonică de 40 minute să traiască în construcția cubistă a muzicii dance?... Este adevărat că ființele organice apreciază cu adevărat o compoziție pentru 17 mâini, la pian?"

Duo‐ul artistic CICALLEY /hu/ro/ ‐ în compozițiile lor improvizative, remodelează electronic texturi sonore urbane. GRPL CNTR /ro/ ‐ cunoscuți pentru performance‐urile lor post‐dadaiste, membrii grupului activează ca muzicieni, dj și artiști vizuali în diferite proiecte artistice. Grupul revine în viața culturală a orașului după pauza în care i s‐a simțit lipsa.
Pentru prima dată la Simultan, spectacole de dans/performance vor avea loc în fiecare zi din festival la Teatrul Maghiar, iar în ultima zi și un workshop special despre posibilele evoluții postumane. ‐ cu Florin Flueraș, Ion Dumitrescu, Iuliana Stoianescu, Valentina Desideri și Ştefan Tiron, ca invitați:


POSTSPECTACLE PRACTICE ‐ lecture performance

Într‐o lume în care realitatea e spectacol, care mai e importanța și relevanța spectacolului, performance‐lui ca "artă"? Ce contează dacă faci un spectacol bun sau prost atâta vreme cât e irelevant? Scena e în altă parte. Postspectacol propune abandonarea spectacolelor "artistice" șI ieșirea pe marea scenă ‐ scena politică, televiziuni, cu scopul de a pirata mașinăria spectacolului generalizat.

 CANDIDATURA LA PREŞEDINȚIE
Noile forme de organizare a politicilor, autorității și puterii sunt tot mai difuze și perverse(Biopower, Necropolitics, Empire, Society of Control, Society of Spectacle). Care ar putea fi răspunsul? Forme de rezistență ca activism, revoluție, protest.. parcă nu sună a 2010..

POST‐UMAN
Ființele umane, ca o construcție a istoriei, iși trăiesc acum apocalipsa agonizantă. În urmă cu un an, un grup de cercetători și activiști au început un proiect cu intenția de a expora posibilitatea de schimbare radicală în adâncul subiectivitătii umane. Acum este momentul unor concluzii parțiale și a unor scenarii pentru viitor.

O altă premieră a festivalului sunt Afterparty‐urile de joi (30 sept.) și vineri (1 oct) din Club Daos, denumit SIMULTAN *night vision, cu artiști din România, prin care festivalul se deschide pentru proiecte “club culture” autohtone și se transformă și într‐o platformă de socializare unde participanții se pot cunoaște și schimba informații în domeniu. Artiștii participanți îmbină mai multe genuri muzicale, experimentează și evoluează mereu , subiectivitatea fiecăruia fiind foarte prezentă în muzica lor.

 În prima zi, invitați sunt:
Leizaboy ‐ printre genurile de muzică pe care le ascultă şi mixează: Jazz, Acid Jazz, Soul Jazz, Nu
Jazz, Broken Beat, Hip Hop, Downtempo, Funk.
TMK – trăiește și lucrează în Târgu Secuiesc și are un background de peste 10 ani pe scena muzicii electronice. Este dj și colaborator la diverse radiouri în țară.

Alpha Bite – care în seturile lui experimentează cu genuri ca: trip‐hop, ambiental, funk, acid jazz, broken beats, cosmic şi deep beats.
Flo – membru al grupului Contur

A doua zi, vineri:
Tom Wilson ‐ « Cea mai mare parte din muzica pe care o pun este muzica făcută acum 10 ani sau mai mult, chiar anii 70, în special muzică electronică dar de la începutul mișcării, când au experimentat foarte mulți și nu a fost un gen muzical foarte fixat. În fiecare an se schimba muzica și interesul câte un pic, și ar fi foarte plictisitor daca doi ani de zile aș pune același gen de muzica.”

Flore‐ face parte din proiectul Khidja.
Alexandru Jijian – “ În seturile mele este recursiv build‐up‐ul coerent şi lent. Pun IDM,
electronică, experimental, glitch şi muzică influențată de ritmurile dub‐ului jamaican. Pun sub umbrela protectoare a Berlinului maşinizat. Pun muzică pentru minte în corp dansant. «

Festivalul Simultan este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Centrul Național al Dansului București, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, Societatea Filarmonica din Timișoara, DeBoot, HeadMade, Teatrul Maghiar 'Csiky Gergely' și parteneri media: Radio Guerilla, 24Fun, Port.ro, Feeder, Modernism, Hipmag, Neaparat.ro
Pentru mai multe informatii si detalii despre program