CAД o instalaţie multi-media de TATIANA FIODOROVA, Galeria apARTe, Iaşi

vineri, 1 aprilie 2011, ora 5 pm, Galeria apARTe, Iaşi

Programul "Carte Blanche aux Jeunes Createurs", susţinut financiar şi logistic de Centrul Cultural Francez Iaşi în parteneriat cu Vector - studioul de practici şi dezbateri artistice, Iaşi, prezintă, în seria "Economii ale timpului" (secvenţa „Timp limită. Timp pierdut”):

CAД
o instalaţie multi-media de TATIANA FIODOROVA
1 - 9 aprilie 2011
Galeria apARTe
Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design
str. Sărăriei 189

Curator: Cătălin Gheorghe


Instalaţia Tatianei Fiodorova e o evocare, fără nostalgie şi melancolie, a unui timp trecut şi reverberat. Obiectele, desenele, fotografiile, posterele, schiţele, lucrarea video, vorbesc despre relaţia de memorie dintre fiică şi tată, despre relaţia intimă de familie şi relaţia ideologizată cu timpurile sovietice.
            Tatăl artistei a fost designer grafic, pictor şi fotograf. În fotografiile sale sunt surprinse peisajele Moldovei, nunţile din satele moldovene, sărbătorile din oraşele sovietice, portrete ale locuitorilor din zonele rurale. Din fotografiile făcute în călătoriile sale prin sate reuşea să câştige diferenţa de bani pentru întreţinerea familiei, câtă vreme salariul său nu acoperea cheltuielile necesare. În expoziţie sunt prezentate fotografiile pe care nu a mai ajuns să le vândă.
            Practica fotografică l-a ajutat şi în explorarea lui creativă în pictură. A mai realizat o carte de plante medicinale din fotografiile sale şi a lucrat o cutie de litere chilirice din lemn pentru posterele sale de designer. În ultimii săi ani călătorea în colhozuri de unde prelua comenzi pentru postere de propagandă.
            Proiectul video surprinde simbolistica afectivă a unui loc transformat de timp. Cândva, tatăl ei obişnuia să-şi lege motobicicleta cu un lanţ de un copac. Tatiana avea şase ani când tatăl ei a murit şi îşi aminteşte cum mama ei a încercat pentru mult timp să facă o grădină în jurul copacului. A plantat flori, însă nu au rezistat. După ploi puternice locul devenea pustiu. Locul acesta a devenit doar o grădină a amintirilor.


Tatiana Fiodorova trăieşte şi lucrează ca artist, designer grafic, profesor, curator şi manager cultural în Chişinău, Republica Moldova. Predă desenul, pictura şi compoziţia la Şcoala de Artă Shciusev. Tatiana Fiodorova realizează instalaţii, performance-uri, video-uri, lucrări digitale şi lucrări în spaţiul public, fiind interesată de relaţiile dintre problematicile sociale, politice şi estetice. În prezent, lucrările sale de design sunt asociate cu probleme de interacţiune socială, având drept scop crearea unor spaţii de dialog intercultural (www.fiodorova.w6.ru). Unul dintre cele mai recente proiecte artistice, ARTPLOSHAKA (www.artploshadka.wordpress.com) are drept scop crearea unei comunităţi online a sectorului cultural din Republica Moldova. Acest proiect a apărut ca urmare a unei dezbateri organizate de ECF şi K:SAK şi susţinute de programul MATRA.