A apărut nr. 4-5, 2012 al revistei trimestriale ARTA


A apărut nr. 4-5, 2012 al revistei trimestriale ARTA, revistă de arte vizuale editată de Uniunea Artiștilor Plastici din România. In format dublu, cu 220 de pagini de text și numeroase reproduceri color, revista se poziționează ca o tribună profesionistă și reprezentativă a mediului vizual românesc.
Lansare: vineri, 30 martie, ora 12, la sala Dalles, București.


Tema numărului dublu actual este optzecismul vizual după 20 de ani. Teza numărului este următoarea : deși a ajuns la vârsta consacrării, generația 80 din artele plastice nu se bucură de aceeași recunoaștere publică precum cea din literatură. Deși a vehiculat concepte precum ”neo-expresionismul”, ”intermedialismul” sau ”postmodernismul” și a produs mulți artiști remarcabili, recunoscuți internațional, optzecismul vizual mai trebuie încă prezentat marelui public. Este ceea ce urmărește acest număr în care, alături de texte teoretice și istorice, sunt publicate interviuri, portrete și cronici de expoziție ale artiștilor optzeciști, din care rezultă un portret de grup impresionant și convingător. Promovând nume precum Dan Perjovschi, Ioana Bătrânu, Iosif Kiraly, Marilena Preda Sânc, Dan Mihălțianu, Mircea Roman, Călin Dan, Petru Lucaci, Romelo Pervolovici, Miklos Onucsan, Marian Zidaru, Gheorghe Rasovszky, Ștefan Râmniceanu, Christian Paraschiv, Vioara Bara, Ion Aurel Mureșan, Alexandru Antik, Adriana Elian, Rudolf Bone, Vlad Aurel, Marcel Lupșe și mulți alții, generația 80 prezentată în revistă demonstrează că face dată în istoria artelor vizuale românești din ultimii 20-30 de ani.

Abundent ilustrat, pus în pagină elegant și profesionist, scris alert și provocator mai ales de tineri critici și curatori de artă, numărul actual din ARTA mai conține și alte rubrici interesante precum: expoziții din țară și din străinătate, eseuri de artă, o dezbatere despre banda desenată, recenzii de cărți și albume de artă recente, informații despre expozițiile galeriilor UAP din țară, ale galeriștilor privați români și ale ICR-urilor din străinătate.

Va asteptam la lansarea de vineri, 30 martie, ora 12, la sala Dalles din București.