Concursul National Carmen Sylva Pentru Tinere Talente- Lista Castigatorilor


Sinaia, Romania, 2 aprilie, 2012: Sambata aceasta (31 martie) a avut loc vernisajul expozitiei castigatorilor Concursului National “Carmen Sylva” pentru Tinere Talente. Domnul Marius Tuca a premiat castigatorii prezenti la eveniment.
Intre 1 august 2011 si 31 ianuarie 2012 peste 250 de tineri pasionaţi de pictura, fotografie, desen si design s-au inscris la concurs pentru a câştiga o expoziţie la Muzeul National Peles. In urma jurizarii, 27 de copii cu varstele cuprinse intre 7 si 29 de ani au devenit castigatori.
Juriul este format din specialişti din cadrul Muzeului Naţional Peleş, precum şi Universitatea Naţionala de Arte din Bucureşti şi Institutul de Istoria Artei "George Oprescu".
Video-ul vernisajului: http://www.youtube.com/watch?v=WBVpqvKmiWU
Mai multe detalii si imagini se pot găsi la adresa: http://www.peles.ro

Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | contact@peles.ro
persoane de contact: Daniela Voitescu, Alexandru Duţă

LISTA CASTIGATORILOR

Desen (7-14 ani) – Ulubeanu Ada Sofia – Locul 1
Desen (7-14 ani) – Sincu Diana Elena – Locul 2
Desen (7-14 ani) – Motfolea Lidia – Locul 3
Desen (15-29 ani) – Sapoiu Casandra – Locul 1
Desen (15-29 ani) – Danila Alexandru Adin – Locul 2
Desen (15-29 ani) – Nastase Simona Andreea – Locul 3
Pictura (7-14 ani) – Creasta Stefan – Locul 1 (egalitate)
Pictura (7-14 ani) – Slobozeanu Iarina Livia – Locul 1 (egalitate)
Pictura (7-14 ani) – Popescu Cristian Tudor – Locul 2
Pictura (7-14 ani) – Triscaru Andreea Florina – Locul 3
Pictura (15-29 ani) – Zaharia Iulian – Locul 1
Pictura (15-29 ani) – Zamfirescu Ana Maria – Locul 2
Pictura (15-29 ani) – Bira Marina – Locul 3 (egalitate)
Pictura (15-29 ani)  - Manea Madalina – Locul 3 (egalitate)
Design (7-14 ani) – Triscariu Andreea Florina – Locul 1
Design (7-14 ani) – Ardeleanu Mina Sorina – Locul 2
Design (7-14 ani) – Birzu Anca Ioana – Locul 3
Design (15-29 ani) – Danila Alexandru Adin – Locul 1
Design (15-29 ani) – Maftei Anisoara – Locul 2
Design (15-29 ani) – Mantu Madalina – Locul 3
Fotografie (7-14 ani) – Pintilie Silviu Stefan – Locul 1
Fotografie (7-14 ani) – Botea Miruna – Locul 2
Fotografie (7-14 ani) – Mustiata Sabina – Locul 3
Fotografie (15-29 ani) – Miron Monica – Locul 1
Fotografie (15-29 ani) – Cimil Cosmin – Locul 2 (egalitate)
Fotografie (15-29 ani) – Niculae Stoica Valeriu Florian – Locul 2(egalitate)
Fotografie (15-29 ani) – Florentinu Ilie – Locul 3

JURIUL CONCURSULUI

Prof. Univ. Dr. Unda Popp
Prof. Univ. Dr. Ruxandra Dreptu
Marilena Murariu
Tanase Mocanescu
Camil Iamandescu

DESPRE CONCURS
Concursul naţional Carmen Sylva pentru tinere talente îşi propune să acorde tinerilor şansa de a-şi descoperi talentul pentru desen, pictură, design şi fotografie. Cei care doresc  confirmarea şi promovarea preocuparilor lor artistice, au avut acum această ocazie.  Tinerilor artişti premiaţi li se oferă posibilitatea de a-şi expune lucrările în sălile de expoziţie ale Muzeului Naţional Peleş.
Se proiectează astfel continuarea tradiţiei de promovare a  tinerelor talente artistice, începută acum 100 de ani  de către Regina Elisabeta, cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva. Regina organiza serate muzicale la Castelul Peleş, la care  erau invitaţi mari maeştri cât şi artişti aflaţi la începutul carierei lor. De asemenea admira şi încuraja  pictura, sculptura, sprijinind studenţii bursieri ai cursurilor superioare de artă. Această activitate de mecenat a fost continuată şi de Principesa Moştenitoare Maria, care a strâns în jurul ei artiştii plastici ai vremii, lucrând alături de ei şi patronând societatea Tinerimea Artistică. În Castelul Pelişor există mărturii ale acestei activităţi admirabile, reprezentate prin lucrări de  pictură expuse în sălile deschise publicului.
Castelele de la Sinaia redevin astfel un loc de interferenţă a artelor unde, alături de tineri interpreţi de muzică clasică, au  ocazia să expună şi tinerii câştigători ai acestui concurs.
Aflată la prima ediţie, manifestarea a fost primită cu deosebită seriozitate de către tinerii cu vârste cuprinse intre 7 şi 29 ani,  înregistrându-se 260 de înscrişi cu 1300 de lucrări. Juriul a fost pus în faţa unei adevărate provocări, evaluând lucrările trimise on-line pentru cele patru discipline.
Punctajul acordat a fost relativ strâns, apropiat de valoarea maximă acordată, de 50 de puncte. Acest punctaj este dovada preocupărilor tinerilor în domeniul artistic, care aşteaptă doar o ocazie pentru a se manifesta şi afirma.
Preferinţele participanţilor s-au îndreptat către secţiunea Fotografie, apoi către Pictură, Desen şi Design. Cei mai mulţi concurenţi au vârste cuprinse între 17 şi 20 ani. Aceşti tineri resimt necesitatea unei evaluări personale a aptitudinilor lor, în vederea orientării profesionale.
Expoziţia amenajată la Castelul Pelişor se doreşte a fi prima dintr-o serie ce se va derula anual, menită să încurajeze imaginaţia şi prospeţimea unor tineri talentaţi, iar lucrările premiate să se bucure de aprecierea publicului vizitator.

DESPRE PROIECT
Scopul acestui proiect este ca Muzeul Naţional Peleş să acorde tinerilor şansa de a-şi descoperi talentul pentru desen, pictura, design şi fotografie, iar celor care doresc o confirmare şi o promovare a preocupărilor artistice recunoscute doar în grupul de prieteni, li se oferă posibilitatea de a expune lucrările lor unui public mai larg, care vizitează Castelul Peleş.
Obiectivul general este acela de a continua tradiţia promovării tinerelor talente artistice, începută de Regina Elisabeta, prin organizarea seratelor muzicale la Castelul Peleş, la care erau invitaţi artişti aflaţi la începutul carierei lor. Această activitate de mecenat a fost continuată de Principesa Maria, care a strâns în jurul ei artiştii plastici ai vremii, patronând societatea Tinerimea Artistică. În Castelul Pelişor există mărturii ale acestei activităţi admirabile, reprezentate prin lucrări de artă plastică expuse în sălile deschise publicului.
Obiectivul specific al proiectului constă în prezentarea Castelului Peleş drept loc de interferentă a artelor, unde, alături de tineri interpreţi de muzică clasică, vor avea ocazia să evolueze şi câştigătorii acestui concurs de desen, pictură, fotografie şi design.

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ
Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I  şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.
A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.
Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 1 martie 2013.