Zamfira Birzu - Expresii si tipologii, Galeria Dana, Iasi


vernisaj:
Luni 18 iunie 2012
ora 18.00, Galeria Dana
Stra Cujba nr 17, Iasi 
Dupa o perioada de severa, dar eficienta mobilizare picturala, Zamfira Birzu revine pe simezele Galeriei „Dana" cu o expozitie de portrete. 
Intitulat Expresii si tipologii, proiectul Zamfirei Birzu ne vorbeste despre portret, fata si chip dintr-o perspectiva aplicata. Cele cateva zeci de tablouri aduc in atentie figuri ale concitadinilor, unele cunoscute, altele - mai putin, apartinand unor medii profesionale diferite, surprinse intr-o gestualitate elocventa, reprezentativa. Ochiul atent si intuitia agila o ajuta pe artista sa retina detalii semnificative, sa selecteze instantanee atitudinale de neconfundat. Manierele, gestica bratelor, mimica faciala, ticurile, accesoriile decorative (ochelarii, pipa, sapca, palaria, esarfa, fularul, cravata) isi au rolul lor in constructia de imagine, transformand orice persoana in „personajul" care se doreste a fi, functie de partitura publica pe care evolueaza.
Expozitia de la „Dana" o asaza, fara dubiu, in randul celor mai buni portretisti contemporani, confirmand o data in plus maturitatea optiunilor plastice, agilitatea componistica, subtilitatea estetica si talentul fara cusur. Va astept sa ne convingem impreuna, luni, 18 iunie, de la ora 18, in spatiul din str. Prof. Cujba.