Dragos Neagoe/ Visele lui Ion Petrisor, Galeria Simeza, Bucuresti


Uniunea Artistilor Plastici din Romania va invita miercuri, 8 august, orele 19:00 – 22:00, la vernisajul expozitiei:
Visele lui Ion Petrisor
Galeria: Simeza
Artist: Dragos Neagoe
Prezinta: Elena Scutaru

IMBATRANÍ, imbatranesc, vb. IV. Intranz. 1. A deveni batran. ♦ Tranz. fact. A face pe cineva sa devina batran (provocandu-i suparari, griji etc.). ♦ Tranz. fact. A face pe cineva sa para mai batran decat este in realitate, a-i da infatisare batranicioasa. 2. (Despre materiale) A-si schimba in mod lent structura si proprietstile caracteristice (prin degradare); a se invechi. – In + batran. (Dictionarul explicative al limbii romane)

Trecerea anilor este o actiune ireversibila, fenomen ignorat total la inceputul vietii dar tot mai cercetat spre sfarsitul ei. Batranetea este invariabil varsta concluziilor personale, a analizei asupra trecutului, a amintirilor presarate cu parfum de levantica... Ea nu tine cont de educatie, de regiune sau conditie sociala. Se prezinta peste tot la fel, semnalizand cu precadere neputinta. In principal cea fizica – magnet pentru depresie si stari halucinante.

In fata neputintei se raspunde cu indiferenta. Individul traieste in iluzie si nepasare. Primeste compensate pe retete de fericire. Alearga disperat dupa  afectiune si raspunsuri la intrebari fara raspuns. Periplu agitat spre constiinta sa.

Despre proiect:

Proiectul „Visele lui Ion Petrisor” este reflexia agresiunii spatiului exterior creat de om asupra spiritului si transformarii individului. Este expresia unui caz particular, a unei istorii, a unei existente bantuite de neputinta si abundata cu dezinteresul celorlalti. consecintele sale!
Am analizat pe o perioada de 3 ani trairile si comportamentul lui Ion Petrisor, l-am studiat ca pe o piesa in laborator, am indosariat fiecare trasatura si l-am desfasurat intr-o instalatie artistica.

Ion Petrisor mi-a pozat cu simplitate de cate ori i-am cerut-o, prea putin preocupat de semnificatia gestului sau, de conceptul proiectului si de actul artistic in sine. Viata sa – nucleu de idei pentru mine – este un adevarat periplu: traind in bordei, cu  putina scoala, ajunge in cativa ani ucenic la boier, apoi muncitor la gaze pe vremea dictaturilor comuniste, ajunge un batran sarac si bolnav in zilele studiului meu. Nascut in vremea lui Carol al II-lea traieste o viata modesta, dictata de principii simple in care credinta ocupa un loc important, barometru autentic pentru actiunile sale.

Am constatat cu surprindere ca isi duce zilele indrumat de visele lui, de imaginatie si tot ce este in spatele constientului. Se hraneste zilnic cu amintiri, cu un amestec de trecut si prezent fabricat intocmai ca sa raspunda unei nevoi de moment. Imaginile pe care le vede zilnic sunt cu multe aripi, ingerul sau fiind a tot prezent.
Vise, halucinatii, inchipuiri si fantezii… toate expresii ale batranetii, ale neputintei si ale napasarii.

Ion Petrisor, 89 ani, taran, 8 clase, tata a 4 copii, bunic a 5 nepoti.
Dragos  Neagoe este absolvent al sectiei “Sculptura” din cadrul Universitatii de Arta Bucuresti in anul 2002. In perioada ce a urmat studentiei a fost preocupat de identificarea unor legaturi intre uman si mediul de desfasurare al acestuia, de geografia umana si expresia acesteia in banalul cotidian. In prezent manifestă o atenție deosebita a integrarii obiectelor-sculpturi intr-un spatiu particular creand un aer suprarealist, mentinandu-si demersul artistic în zona socială si religioasa. Este Presedintele Asociatiei “Cred’ Art” in cadrul careia a organizat diferite actiuni culturale in spatiul rural, cea mai vizibila si apreciata fiind “Spatiul artistic Crevedia 2009”. De asemenea, numele sau a fost prezent in numeroase expozitii colective si de grup, alaturi de personalitati proeminente ale sculpturii romanesti.

Expozitia va fi deschisa in perioada 8-16 august 2012.

Galeria Simeza Bd. Gh. Magheru 20 Bucuresti

www.simeza.blogspot.ro/