EXPUS | Atelier deschis ca act performativ, Galeria Theodor Pallady, Iaşi

10-24 Iulie 2013, Galeria Theodor Pallady, Iaşi
Str. Lăpuşneanu nr. 7-9
Vernisaj: 24 Iulie 2013, Orele 19:00
Prezintă: Prof. univ. Dr. Petru Bejan

Curatori: Delia Andrieş & Ruxandra Răileanu
Artişti: Delia Andrieş, Bogdan Armanu, Radu Carnariu, Andreea Dascălu, Ruxandra Răileanu

Proiectul „Expus | Atelier deschis ca act performativ“ constă într-un happening extins pe durata a 2 săptămâni, ce propune publicului interacţiunea cu 5 planuri narative distincte citate din demersul personal al creaţiei şi producţiei artistice a 5 artişti vizuali. În această perioadă, fiecare artist se va supune zilnic pe el însuşi actului expoziţional, dezvăluind un fragment decupat din procesul creator specific practicii intime şi uzuale de atelier.
În data de 24 Iulie 2013, va avea loc vernisajul evenimentului, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrările realizate pe durata performance-ului, indiferent de stadiul finalizării sau al reuşitei lor, precum si un video cu rol de documentare a activităţii performative. Expoziţia-arhivă va fi deschisă pâna la data de 30 Iulie 2013.
Prioritatea proiectului rezidă în a dezvălui publicului câteva dintre aspectele premergatoare unui proiect expoziţional, cu întreg ansamblul de factori imprevizibili sau dirijati, favorabili sau sensibili, ce stau la baza realizării unui obiect artistic inainte ca acesta să fie prezentat publicului ca produs finit, într-un spaţiu public expoziţional.
Prin faptul că favorizează construirea unui mediu interactiv între artişti şi public, proiectul constituie o tentativă de ridicare a nivelului de informare artistică, educaţie vizuală şi adaptabilitate culturală în ceea ce priveşte publicul neiniţiat, care deseori frustrat de emanciparea pe care o prezinta un numar vast de practici artistice contemporane, apare într-o relaţie deficitară atât în raport cu noile medii de expresie, cât şi cu spaţiile expoziţionale instituţionalizate.

Organizatori: Asociaţia Expus
Parteneri: Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi
Parteneri media: www.modernism.ro , www.vernisaje.com , www.artclue.net , www.tataia.net , www.artactmagazine.ro , www.altiasi.ro , www.inoras.ro , www.culturainiasi.ro