MOOON Seen from the Earth, Spațiul de artă contemporană Aiurart

MOOON
Seen from the Earth

Artiști: Timon Botez, Mihail Coșulețu, Adina Mocanu, Sybille Neumeyer, Iulia Nistor, Philipp Schweiger*.
Curatoare: Simona Vilău
*Cu sprijinul Forumului Cultural Austriac
22 ianuarie - 1 martie 2014 @ Spațiul de artă contemporană Aiurart (București, Lirei 21)
Vernisaj: miercuri 22 ianuarie 2014, ora 19


MOOON este un proiect artistic despre Lună și despre cum se vede ea de pe Pământ. Cu cât ficțiunea se leagă de lucrurile știute, palpabile, cu atât tinde să fie mai elucubrantă. Cu cât se leagă de lucrurile îndepărtate, străine, cu atât încearcă să ni le apropie. Artiștii se află în situația de a imagina aspecte despre Lună și de a cerceta prin intermediul experiențelor proprii sau ale altora. A vedea fără a atinge poate fi adesea înșelător, dar aici rezidă și provocarea acestui subiect care a fost abordat adesea în istoria artelor, de la Georges Méliès și debuturile cinematografiei până la expoziția A trip to the Moon, curată de Fabiola Iza la Proyectos Monclova din Mexico City, în vara lui 2013 sau recenta Republic of the Moon de la The Arts Catalyst, Londra (ianuarie 2014).
MOOON aduce împreună șase artiști din spații geografice diferite care sunt interesați de știință și ficțiune în demersurile lor artistice. Discursurile se situează la limita dintre realitate și ficțiune, dintre adevăr și fantezie și dintre palpabil și efemer. Proiectele, în majoritate site-specific, sunt bazate pe cercetarea și explorarea mai multor medii, ce se armonizează în moduri inedite în finalitatea proiectului. Expoziția este însoțită de publicația evenimentului în ediție limitată, intitulată The Mooon Journal, realizată de curatoarea expoziției împreună cu artiștii.

Program:
Miercuri, 22 ianuarie 2014, orele 19:00 – vernisaj
Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, orele 16:00 – Sybille Neumeyer, Iulia Nistor - întâlnire cu publicul. Moderatoare: Simona Vilău, curatoare proiect (Mansarda Aiurart)
Sâmbătă, 15 februarie 2014, orele 16:00 – Adina Mocanu, Mihail Coșulețu- întâlnire cu publicul. Moderatoare: Simona Vilău, curatoare proiect (Mansarda Aiurart)

Timon Botez (n. 1973) este un artist româno-norvegian educat la Londra, care s-a mutat de la New York la Oslo, unde trăiește și lucrează în prezent. Prin cercetare pseudo-științifică, Timon Botez explorează tipologii comportamentale ascunse, detectate în împrejurimile sale. Arta sa se situează la intersecția dintre tehnologie și mecanică. În ultimii șase ani, a lucrat cu sunetul și sculptura în compoziții conceptuale și instalații orchestrale. Precum lumina, sunetul poate fi și el modelat și format. Artistul explorează spațiul din fața unei surse de sunet, filtrând și proiectând aerul care circulă ca și cum ar sculpta undele sonore. Mai multe detalii la http://www.botezco.com/.
Mihail Coșulețu (n. 1982) trăiește și lucrează la București. Pictor ca formație și ca preocupare majoritară, Mihail Coșulețu lucrează și imagine digitală sau animație. Explorează geometrii fundamentale și creează lumi paralele din multiplicarea unei prisme sau a unui cub. Picturile sale în ulei, de mari dimensiuni, investighează arhitectura imaginară a unor orașe posibile. Activitatea sa de autor de grafică și ilustrație este vizibilă în câteva apariții remarcabile ale editurii Humanitas din ultimii ani (cărți audio sau tipărite). Pentru Mooon realizează o construcție site-specific. Mai multe detalii la http://cosuletupainting.blogspot.ro/.
Adina Mocanu (n. 1990) trăiește și lucrează la București. Este autoare de instalație, performance, fotografie, video și desen, iar printre proiectele sale se numără și colaborarea cu Alexandra Sandu, cu care a realizat experimente comune în ultimii ani. Lucrările sale, adesea analitice și exacte, investighează cu tenacitate limitele, cercetează “delimitarea” ca mod de construcție a universului. Pentru Mooon a realizat o lucrare in situ, în spațiul Aiurart.
Sybille Neumeyer (n. 1982) trăiește și lucrează la Berching, Germania. Este autoare de design, video, fotografie, instalație și desen. Printre proiecte și rezidențe menționăm stagiul de la Schloss Solitude (2011-12), Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb (2012-13) sau ARCUS Project, Moriya, Japonia (2013). Arta se se concentrează asupra fenomenelor și structurilor din cultură și natură pe care le translează în instalații, video sau lucrări pe hârtie, prin repetiție, arhivare și colectare/colecționare. Folosește imagini și practici științifice sau materii naturale ca surse de inspirație. Mai multe detalii la http://www.sybilleneumeyer.com.
Iulia Nistor (n. 1985) trăiește și lucrează la Nurenberg, Germania. Este autoare de pictură, fotografie, desen și instalație și doctorandă în filosofie la Universitatea din Regensburg. Arta sa investighează stimulii și suprapunerile memoriei și aplică necesarul filtru subiectiv peste imagini ambigue, aparent statice, surprinse în diverse locuri, cu cadraje inedite. Iulia Nistor folosește tehnologia contemporană  și o asociază intuiției și fluidității unui discurs artistic profund filosofic. Mooon este cea de-a treia sa participare într-o expoziție la București.
Philipp Schweiger (n. 1971) trăiește și lucrează la Viena. Este autor de pictură, desen și sculptură, absolvent al Școlii de la Dusseldorf în 1997. Imaginile sale sunt poetice și denotative, artistul surprinzând momente senzaționale ale unei aparente tăceri. Imobilitatea picturii contrastează cu explozia, fluxul  sau energia din subiectul imaginii. Pentru Mooon a realizat două lucrări pe pânză cu Luna. Mai multe detalii la http://www.philippschweiger.com.


Parteneri: Forumul Cultural Austriac, K+K Hotels, Editura Vellant, Asdesign95, Radio România Cultural, Zeppelin, All Hollow, The Institute, Șapte Seri, Senso TV Arte, Modernism, ArtClue, Vernisaje, Artindex, TVCity, AR_chitecture TV, LiterNet.ro.