Poftim nimic, - Radu Pandele, Go Contemporary

Poftim nimic, - Radu Pandele

Vernisaj 25 septembrie 2015
25 septembrie – 4 octombrie 2015

Go Contemporary are plăcerea de a-şi anunţa deschiderea în data de 25 septembrie 2015 cu un solo show al artistului Radu Pandele – “Poftim nimic,”

L-am întâlnit pe Radu Pandele pe holurile facultăţii, mai exact la examenul la anatomie artistică iar depre el nu auzisem până atunci decât că este un personaj excentric, introvertit şi uşor arogant, insă, cunoscându-l, mi-am dat seama că lucrurile nu stau chiar aşa: într-un peisaj artistic în care cuvantul rebel devine uniformă, Radu Pandele se remarcă prin complexitate, conştiinciozitate, modestie, fiind chiar “rebelul” autentic, cuminte in nebunia lui şi pasionat de ceea ce face până în extremele seriozităţii şi meticulozităţii unui pedant destul de greu de întâlnit în zilele noastre printre artişti.

Expoziţia “Poftim nimic,” în titlul căreia regăsim insăşi direcţia nihilistă abordată de Radu, adună zece lucrări despre care acesta spune: “singurătăţile cumplite inițiale au declanşat o criză existențială manifestându-se scepticism extrem faţă de toate informaţiile pe care le deţin, toate experienţele pe care le-am trăit, toate regulile care mi s-au impus, incât toată gândirea mi s-a răsturnat, nemaicrezând în nimic (<<o moralitate adevarată>> nu există şi o etică seculară obiectivă este imposibilă - două dintre ideile nihiliste care m-au bantuit constant). De mult am pierdut pariul cu viata linistita”.

Cele zece lucrari in care descoperim un mix intre pasaje descriptive si joc estetic controlat, dar cu tuşe vii, dinamice, ne introduc in realitatea mâhnită, deprimanta a societatii noastre care impune o noua ordine subiectiva in care inexistenta certitudinilor ne dezbraca in faţa noastra, anihiland orice concept de sine stătător ce ar vorbi de forta individualitaţii ca amprenta proprie in contextul de care apartinem. Aceasta realitate colectiva de care vorbeste Radu este una impusă “ce presupune dictarea modalitatilor de perceptie a lumii exterioare si interioare”, cum spune el. Suportul vizual propune privitorului niste ipoteze bizare, fara a incerca vreun raspuns concret, ci lasand sugestia ambiguitatii aplanand peste discursul intrebator al artistului. Subiectele demersului narativ se formeaza din imagini de referinta, majoritatea create de el din care se remarca colajul direct pe suprafata, invaluit de bezna, dar cu lumina frontala a blitzului aparatului fotografic ca si coordonata comuna sugerand detasarea emotionala si inregistrarea obiectiva a propriei cercetari si inţelegeri a lumii de care apartine. “Poftim nimic,” propune o încercare de citire printre rânduri a realităţii colective ce ne incatuşeaza in propriu-i subiectivism, aducandu-l pe Radu in ipostaza de narator obiectiv al viziunii proprii, intr-o vadită negare a lumii exterioare de factură îndoielnică.

Adriana Florea Băloiu

Go Contemporary îşi propune să promoveze artişti emergenţi români si străini. Proiectul vine în completarea Go Art Projects, spaţiu nomad de artă contemporană, lansat în noiembrie 2014. Go Contemporary se va focusa pe un numar restrâns de artişti şi îsi va desfăşura activitatea într-o locaţie fixă (Str. Semicercului, Nr. 10) în timp ce Go Art Projects îşi continuă în paralel traseul nomad.