PUNCTUL CRITIC/ Modernism.ro/ Episodul 5: Poliţia artei


Foto: Mircea Suciu, din seria Simple Things

Există critici care îşi asumă rolul de poliţist, adică amendează artiştii, aproape indiferent de situaţie, pe principiul poliţistul are întotdeauna dreptate. Criticul ar trebui să fie la limită un fel de protecţia consumatorului de artă. Până la urmă domeniul artei trebuie să rămână unul al libertăţii totale, al încălcării limitelor, al democraţiei gustului şi al nerespectării regulilor. Orice artist de la cel naiv până la cel “profesionist”, cu sau fără public, are drept de exprimare liberă şi bineînţeles are nevoie să afle părerile altora despre lucrările sale.

Însă în stadiul de pubertate al pieţei de artă româneşti părerile negative ale unora ar trebui împărtăştite mai întâi personal artiştilor şi mai puţin public celor nefamiliarizaţi. Asta pentru că tot din cauza necunoaşterii artiştilor români de către public se întâmplă cel mai adesea ca prima lectură a lucrărilor unui artist să fie acompaniată de critici negative. Lucru ce îndepărteză interesul publicului neformat de artă şi spulberă încrederea acordată artiştilor.

Uniforma de poliţist a fost îmbrăcată prin anii ‘90 când exista o inflaţie de critică superlativă, pozitivă, vaporoasă aproape la fel de dăunătoare ca cea negativă. Astfel artiştii nu au beneficiat de promovare şi de susţinere reală într-un sistem de ierarhii aşezat prin criterii “neutre”. De altfel, această lipsă de promovare şi susţinere este principala acuzaţie adusă criticilor, de tot mai mulţi artişti.

Până la alcătui caziere, criticul-poliţist are ultimul cuvânt şi poate deveni cu uşurinţă formator de opinie, chiar de curente de opinii fără a apuca să vadă efectele distructive ale criticii sale negative.

Însă despre cazierele artiştilor, în episodul următor.


Modernism.ro te invită la primul sezon, al primului serial original despre galeriile de artă contemporană românească.

Cât de coloraţi sunt banii din arta contemporană românească şi ce fel de importanţă are această culoare te vei dumiri cu puţin ajutor.

Şi pentru că ştim că te interesează mai ales cine se află în spatele galeriilor de artă sau în umbra artiştilor bine cotaţi Modernism.ro îţi va reda vederea în infraroşu. Iar dacă nici aşa nu vei reuşi să vezi nu rămâne decât să citeşti fiecare episod sau să renunţi la astfel de griji inutile pentru că ai atâtea altele de făcut.


modernism.ro