În România Autismul este încă vag cunoscut!
Acum auzim destul de des vorbindu-se despre autism -in mass media, in cadrul institutiilor publice dar sunt si multe mituri:
- Autismul este boală
- Autismul este boală psihică
- Persoanele cu autism sunt retardate mintal
- Copiii cu autism sint foarte inteligenti , geniali
- Părinţii sunt de vină pentru boala copilului lor
- Copiii cu autism sunt obraznici şi manipulatori
- Persoanele cu autism preferă să fie izolate, singure şi fără prieteni
- Persoanele cu autism se pot vindeca, deveni normali.
AUTISM ROMANIA a iniţiat un proiect pentru a informa publicul larg despre cele mai frecvente manifestari ale persoanelor cu autism printr-o campanie de informare.
Modul de comunicare va fi unul aparte, respectiv prin intermediul fotografiei.
Plecând de la o machetă unde cu reprezentari grafice ale celor mai frecvente manifestări ale tulburarilor din spectrul autismului, cei pasionati de fotografie vor putea participa la acest experiment de descoperire a autismului prin intermediul fotografiei.
Fotografiile vor fi expuse în mediile de comunicare ale partenerilor implicati in acest proiect, însoţite de comentarii legate de tipul de comportament reprezentat.
La finalul campaniei cele mai bune fotografii vor fi expuse într-o zonă centrală din capitală. Asteptam cat mai multi participanti la acest ambitios proiect si avem convinegerea ca vom descoperi cit mai multe fatete ale autismului prin intermediul acestora.
Fotografiile pot fi trimise pe adresa: comunicare@autismromania.ro
Toate detaliile sunt disponibile pe site ul dedicat al campaniei: http://fotoautism.wordpress.com/
Multumim anticipat celor ce vor participa.
Liuba Iacoblev – Președinte AUTISM ROMANIA
0761104432
Ce este AUTISMUL?
Autismul este o dizabilitate complexă pe toată durata vieții, datorată unor multiple cauze medicale, ce afectează dezvoltarea și functionarea normală a creierului, în unele cazuri identificabil din fraged copilărie.La această dată se estimează că 1 din 100 de copii este diagnosticat cu autism. Autismul poate afecta orice familie indiferent de etnie sau clasă social. Mai exact, afectează profund modul de comunicare și de relaționare al persoanei cu mediul din care face parte.
Deși mecanismele exacte implicate în disfuncția neurologică nu sunt clare încă, autismul afectează profund modul de comunicare al persoanei și de relaţionare cu mediul înconjurător. Copiii și adulții cu autism se relaționează cu mare greutate sau le este chiar imposibil să relaționeze într-un mod semnificativ cu cei din jur și pot să aibă un repertoriu limitat de interese, comportamente repetitive sau mișcări ale corpului neobişnuite (fluturatul minilor, balansul corpului înainte-înapoi s.a.).
În prezent nu există leac pentru autism. Persoanele cu autism pot progresa dacă diagnosticarea este făcută cât mai devreme și este urmată de tratament și educație specializate și personalizate. Insă marea majoritate a acestor persoane, precum și familiile lor, au nevoie de sprijin susținut și intensiv de-a lungul vieții pentru a-și putea valorifica potentialul, respectiv pentru a face ceva mai ușoară dificila sarcină de a trăi cu autismul.
Despre AUTISM ROMANIA
AUTISM ROMANIA este o organizatie infiintata in 2001 de catre parinti ai copiilor cu TSA, care are ca misiune apararea si promovarea drepturilor si intereselor persoanelor cu autism (copii, tineri, adulti) si ale familiilor acestora. Prin actiunile sale, asociatia urmareste imbunatatrea conditiilor de viata ale persoanelor cu autism, prin promovarea imbunatatirii legislatiei din domeniu si a dezvoltarii de servicii publice de calitate si adecvate nevoilor lor specifice si individuale, prin oferirea de servicii proprii si de calitate beneficiarilor sai, prin promovarea unei mai bune intelegeri autismului, precum si schimbarea societatii romanesti astfel incat aceasta sa ofere conditii demne de viata, sanse legale la o viata buna si semnificativa persoanelor cu tulburari din spectrul autismului, cu dizabilitati in general.
Din 2002 AUTISM ROMANIA este membra a Autism-Europe, organizatie europeana care are ca membri aproximativ 80 de organizatii din peste 30 de tari din Europa, marea majoritate a acestora fiind organizatii de parinti, si care promoveaza drepturile persoanelor cu TSA la nivel european
Mai multe informatii pot fi gasite pe www.autismromania.ro sau la tel. 0731816880