“Stairway to Heaven/Scara catre rai”/ Relu si Marijana Bitulescu, Galeria de arta Simeza, Bucuresti

Uniunea Artistilor Plastici din România are deosebita placere de a va invita la  vernisajul expozitiei “Stairway to Heaven/Scara catre rai” a artistilor  Relu si Marijana Bitulescu. Evenimentul va avea loc la  Galeria de arta ”Simeza”
Prezinta Alexandra Craciun 
Vernisaj: 14 aprilie 2011, orele 18,00
Expozitia este deschisa în perioada 14 aprilie – 27 aprilie 2011

“Suntem într-adevar dincolo. Nu mai exista magia neagra a intezisului, a alienarii si transgresiunii, ci magia alba a extazului, a fascinatiei si transparentei. Judecata de Apoi nu va mai avea loc. Am trecut dincolo de ea, fara sa ne fi dat seama. Mare paguba. Oricum suntem în Paradis.  Jean Baudrillard    
Genul proxim al Paradisului este distanta. Ea  este cea care face Edenul dezirabil, intangibil si fascinant.  Distanta este cea care îi conserva altertitatea, ridica pâna la el scari sau aripi, deschide scenariul izgonirii din Paradis. Ea garanteaza statutul sau, deloc greu accesibil, vânzând penitente pentru a-l vizita. Distanta, creeaza drumul. Drumul fizic pâna la spre Insulele Elizee, drumul etic pâna într-al noualea cer. Fie el ascendent sau descendent acest drum posibil face  Paradisul promis.  
Traim însa târziu, postmodern, pierderea acestui drum. Noi nu am pierdut Paradisul.  Noi am pierdut drumul. Si aceasta, schimba întreaga iconografie a noului Paradis.     Dispar florile albe si rosii ale sacrificiului, dispar talpile goale ale Sotilor Arnolfini, acestecul eutopic al anotimpurilor se transforma într-un timp discretioanar.  Traim paradisiac, all inclusive. Avem zilnic chartere catre Eden într-un univers ubicuu în care nu mai exista idea de drum.  
Tocmai de aceea cred ca expozitia Stariway to heaven  are aerul unei resurectii. O resurectie în doi, consturita uneori dureros alteori exuberant, uneori abstract, alteori figuratv de Relu si Marijana Bituescu.  Ceea ce face, însa acest demers un drum aproape hermeneutic, este tocmai eclectismul ei, amestecul fragmentar si uneori iluzoriu de semne.  Tapiserie si lemn, metal si acrilic reconstruiesc butaforia unei iluzii.  O iluzie a drumului ce duce în Paradis, mai puternica si mai importanta decât Paradisul.  
Remarc însa discretia celor doi artisti  cautând apofatic un nume.  Drumul spre Paradis este atât de greu de numit încat se ascunde în cântec, se ascunde în hit.  Stairway to heaven, Led Zeppelin.  Un palimsest al vechilor iluzii, un Eden  rock în care se pierd sinestezic corpuri de fum, si aripi metalice de înger, vise si amintiri.  Un Eden în care cerul negru secreta sânge ciclam iar metalul se materializeaza în lâna.  
Aceasta este farmecul matur al acestei expozitii, ea disloca sensuri, spatiaza, creeaza suspensii pentru a face loc întelesului, într-o lume din ce în ce mai înghesuita de fapte.  Între tablouri  se lasa tacerea ca spatiile albe dintre treptele scarii. Între rame sunt locuri de liniste lasate pentru ca sa poti sa privesti. Sa privesti drumul. Sa privesti înlauntru. Pentru ca drumul nu poate fi decât înauntru  când oricum te afli în Paradis.  Si aceasta este istoria pe care ne-o relateaza plastic Relu si Marijeana Bitulescu aducând în discursul contemporan  fructul oprit al mediataiilor edenice.  Trebuie doar sa vezi si sa crezi acesta expozitie si vei întelege asemenea doamnei din cantecul lui Led Zeppelin ca poti gasi drumul spre Paradis doar atunci când stii sigur ca acesta e facut pentru tine.“ Alexandra Craciun
”There's a lady who shows   All that glitters is gold. And she's buying a stairway to heaven. And when she gets there she knows,  If the stores are all closed.  With a word she can get what she came for. “
Adresa galeriei:
Bulevardul Magheru, nr. 20
Program: Marti – Vineri: 11.00 – 19.00
                  Sâmbata – Duminica: 12.00 – 20.00
                  Luni inchis
Uniunea Artistilor Plastici din România