Calendar Eliptic / Elliptic Calendar (Room 2/Camera 2)/ LC Foundation – Centru de Artă Contemporană

Calendar Eliptic / Elliptic Calendar (Room 2/Camera 2)
18 mai – 8 iunie 2011

Artist: Mălina Ionescu
Curator: Sanda Watt

Seria de portrete din Calendar Eliptic se încadrează formal și mai ales ironic în categoria ceva mai generală a calendarului-media. Dacă ne-am obișnuit deja cu calendarele „fierbinți” de la Playboy sau Ferrari, cele mai „vintage” de la Peroni, ori calendarele cu pisici, cățeluși sau îngerași, Mălina Ionescu propune o duzină de imagini care spulberă constrângerile genului: în locul unei categorii generale – erotice, animale sau religios-mitologizante, din fiecare filă a acestui calendar transpar personajele care nu se lasă încorsetate în categorisiri sau generalizări. O privire potențial ironică sau poate ceva mai ongistă se va confrunta în aceste portrete cu o serie de personalități perfect individualizate, a căror poză uneori ușor timidă, alteori ușor mirată de propria postură, lasă să iasă la suprafață o existență cât se poate de concretă și personală, în toate profunzimile sale.
În continuarea ideii de refuz al etichetei sau, în cazul de față, al cazului social, aceste portrete sunt și un răspuns la evoluția socială paneuropeană pe care filozoful româno-maghiar G.M. Tamas o definea la începutul acestui an ca „atitudine criminală împotriva bătrânilor.” Fără să fie un „portret al luptătoarei”, dar pentru că toate aceste personaje contemporane cu istoria se prezintă distinse și solemne în toate cele 12 file, Calendarul Eliptic revizuiește curajos efigia iconizată de Rosenthal (România Revoluționară) și Tăttărescu (România Modernă) cu inspirație din Libertatea topless a lui Delacroix, care sfârșește lamentabil pe trotuar în seria Waving the Flag de Sergiu Mihăescu sau violată de FSN în „Aripa Dreaptă” din Orbitorul lui Cărtărescu. Astfel, Calendarul Eliptic ne propune în egală măsură o revizitare a istoriei în cronologia unor evenimente care pot fi scurt definite ca manifestare a demnității umane în refuzul de a se lăsa zdrobită de sisteme sau etichete. (S.W.)

Lucrările au fost realizate cu sprijinul S.C. Exclusiv Import-Export S.R.L.
                                                                 
Scurte biografii:

Mălina Ionescu (n. 1982, București) este artist multimedia. Licențiată UNAB, la secția Foto-Video (2009). Se află la cea de-a doua expoziție personală, după 095 Sportsman Girl (2009, Draft One - galeria de proiecte, București). A participat la festivaluri de film (CinemaIubit 2008, Filmul de Piatră 2009, Next Film Festival 2009) și în cadrul proiectului lui Mircea Nicolae de la IRCCU Veneția 2009 (spațiu conex Bienalei) cu expoziția Youngsters. Mai multe detalii la www.malinaionescu.ro

Sanda Watt a urmat Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti; a continuat la UDL Catalunia, unde a realizat o documentare despre graffiti şi „triburi urbane". A organizat expoziţiile-manifest „Cheap replicas" (Paradis Garaj, 2009), „Tăcere ostentativă" (subBUFET, 2009), manifestul-performance „Lut Conceptual" (FADD, 2009). A curatoriat expoziţia de fotografie semnată de Bogdan Gîrbovan, „10 / 1" (Atelier 35, 2010) şi antologia video „Genul Zero" („Revista la Plic" # 4, 2010). Este colaborator al platformei CriticAtac.


Program eveniment:

Miercuri, 18 mai 2011
Expoziția poate fi vizitată începând cu orele 17:00 (până la orele 21:00).

Program de vizitare: luni – duminică 13:00 – 19:00

LC Foundation – Centru de Artă Contemporană
Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, București
 
LC Foundation – Centru de Artă Contemporană este o nouă platformă culturală creată în urma unei inițiative private din anul 2010.
Obiectivele noastre, în cadrul programului de evenimente și expoziții de artă contemporană se bazează pe strategii de promovare și susținere a artiștilor tineri, locali și internaționali, prin evenimente de calitate, precum și facilitarea schimburilor culturale inter-instituționale și inter-disciplinare, organizarea de rezidenţe de creaţie, conferințe, dezbateri, mese rotunde, lansări de publicații şi alte evenimente culturale.
www.lcfoundation.ro
contact@lcfoundation.ro

Parteneri: Domeniile Ostrov, Trado Advertising

Parteneri media: Agentia de carte, Radio România Cultural, Senso TV Arte, Time Out București, Ginger Group, Modernism.ro, Veioza Arte.ro, Revista Artclue, Metropotam.ro, ArtBoom.ro, Revista TATAIA, Revista ARTA, The Temporary, Cronica de Vineri