"Migrare si reasezare" un proiect ce va anima spatiul public bucurestean

Expozitia de proiecte Migrare si reasezare deschisa la Muzeul Taranului Roman, Sala foaier, in perioda 12-16 iulie 2011, a prezentat publicului 38 de proiecte de arta pentru spatiul public,  trimise de 25 de artisti romani din toata tara in urma apelului lansat de Asociatia Volum Art  in cadrul programului SPATIU EXPANDAT.

Din cele 38 de propuneri, comisia formata din D-l Adrian Guta, critic de arta si autorii si coordonatorii programului Judit Balko & Mihai Balko  au selectat cele 8 proiecte ce vor fi realizate si  prezentate publicului in perioada septembrie – octombrie 2011, in Parcul Kiseleff, Bucuresti.
Pielea si corpul/ nomos, autor Christian Paraschiv, Scara captiva, autor Maxim Dumitras, Human beeing, autor Marius Leonte, Habitat surogat, autor Otilia Boeru, Fara titlu, autor Mima Sorocean, Jurnal, autor Adina Cioran,  Epurare, autor Judit Balko, Nomazii gri, autor Mihai Balko sunt cele 8 lucrari ce vor anima spatiul public bucurestean in toamna acestui an.
Programul SPATIU EXPANDAT propune anul acesta tema „migrare si reasezare” . Tema are rolul de a apropia artistul de public, de a crea un cadru in care privitorul sa intre in dialog si sa interactioneze cu mesajul generat de opera de arta. Tema propusa aduce in discutie doi termeni ce pot defini lumea contemporană. Termenii trebuie perceputi intr-un inteles mai larg, ce vizeaza atat deplasarea fizica cat si mobilitatea culturala si schimbul liber de informatii.
Aria de explorare a acestei teme este cuprinsa intre  definirea relatiei dintre spatiu, cu delimitarile lui, si individ, si explorarea efectelor migrarii culturale si a posibilitatilor de asezare/reasezare a individului in aceasta lume in continua miscare, in fapt gasirea unei identitati individuale.

Programul SPATIU EXPANDAT urmareste apropierea publicului de arta contemporana, propunand descoperirea artei contemporane, descifrarea mesajului transmis de ea  si a modului  in care poate interactiona cu spatiul in care este inserata sub forma unor prezentari ghidate sustinute de specialisti in educatie culturala. Publicului tanar este invitat sa participe la ateliere de arta desfasurate in aer liber in ambianta creata de lucrarile prezentate. Pe toata durata proiectului, septembrie – octombrie 2011, se vor desfasura in Parcul Kiseleff ateliere de arta pentru copii, in care acestia vor fi familiarizati cu lumea artei si vor lucra cu materiale si tehnici neconventionale. Ateliere de arta vor fi axate in special pe descoperirea sculpturii asa cum este ea vazuta si abordata  azi, ca un domeniu extins, ce poate imbraca mai multe forme de exprimare.

Mai multe detalii despre program si proiectele propuse de artisti gasiti pe blogul programului www.spatiuexpandat.wordpress.com
Organizator: Asociatia Volum Art
Parteneri: Primaria Sector 1, On Media International, Global Mindscape, Muzeul National al Taranului Roman
Recomandat de Dilema Veche
Parteneri Media: Radio Romania Cultural, Decat o Revista, Veioza Arte, Vernisaje.com, Modernism.ro, Metropotam, Web@Cultura