Primul premiu de arhitectură pentru o lucrare de stat


ZIP&BDX STUDIO: este pentru prima dată când o lucrare contractată de stat primeşte un premiu de arhitectură"

Bucureşti, 8 iulie 2011 - Anuala de Arhitectură organizată de Ordinul Arhitecţilor filiala Bucureşti şi-a desemnat aseară câştăgătorii. ZIP&BDX Studio a primit nominalizare la secţiunea „Arhitectură – proiecte social culturale”, pentru o lucrare comisionată de stat, respectiv Pavilionul Stejarul pentru Hidroelectrica, un pavilion de primire a vizitatorilor situat pe cursul râului Bistriţa. Este pentru prima dată când o lucrare de arhitectură contractată de stat primeşte un premiu de arhitectură.


"Peste tot în lume statul contractează pentru spaţiile publice birouri de arhitectură puternice, recunoscute pentru calitatea în arhitectură, pentru că se doreşte crearea de clădiri emblematice, care să îmbogăţească patrimoniul şi să răspundă într-un mod cât mai creativ unei teme utilitare sau culturale. Acest premiu este un prim pas către normalitate şi sperăm că tot mai multe birouri să aibă ocazia de a lucra pentru astfel de proiecte cu libertate de creaţie, chiar dacă este vorba despre lucrări de stat" a declarat arh. Marius Călin, membru fondator ZIP&BDX STUDIO. 

Biroul de arhitectură a fost creat în 2004 de arhitecţii Marius Călin şi Roxana Roşca, după ani de experienţă în proiectare pe pieţele de arhitectură din Statele Unite, Taipei şi Shanghai. Ambii arhitecţi au studiat iniţial la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, pentru ca ulterior să îşi completeze educaţia în arhitectură la Universităţi din Franţa şi Statele Unite. Marius Călin a predat la o serie de şcoli de arhitectură din SUA, fiind şi cetăţean american. Roxana Roşca a lucrat, printre altele, la a doua cea mai mare companie de arhitectură de interior din Asia.

"Anuala de Arhitectură de anul acesta a reflectat fidel şi starea pieţei de construcţii. Dacă în anii trecuţi piaţa a fost susţinută mai curând de proiectele de renovare decât de construcţiilor noi, şi la Anuală se remarcă premiile pentru reabilitări, restaurări sau extinderi de lucrări deja existente sau premiile pentru scenografie şi amenajări interioare. Au fost mult mai puţine construcţii noi decât în trecut, aceasta pentru că o lucrare de arhitectură se edifică în mai bine de un an, iar anul 2010 nu a fost un an propice construcţiilor" a apreciat arh. Roxana Roşca.

Pavilionul Stejarul este o lucrare cu un înalt grad de dificultate tehnică, care a presupus mult efort din partea arhitecţilor şi a constructorilor, pentru un rezultat pe măsură. Pavilionul este amplasat în vecinătatea clădirii Hidrocentralei, şi respectă cele două elemente cheie: locarea într-un ambient montan, pe cursul unei ape, printre copaci, dar în apropiere de o centrală hidroelectrică. Transparenţa a jucat un rol principal în elaborarea conceptului, fiind extrem de importantă relaţia interiorului cu exteriorul. Se remarcă situarea la marginea malului, în consolă.

Lucrarea a fost prezentată de numeroase publicaţii prestigioase internaţionale de arhitectură.



Pentru mai multe detalii contactaţi

Raluca Antonescu
raluca.antonescu@antonescupr.com
0741 199 889