Masters Preview, Lucrări din licitația de artă contemporană GrowArt #1, Independent84


Sambata, 10 martie 2012 de la ora 19.00 va avea loc la centrul cultural Independent84 (Splaiul Independentei nr. 84, sector 5, Bucuresti) vernisajul expozitiei de arta Masters Preview.
Expozitia reuneste lucrarile a 28 de artisti contemporani al caror renume nu are nevoie de prea multe prezentari. Cea de-a doua selectie din cadrul celor 97 de loturi ce formeaza inventarul lictiatiei GrowArt #1 se distinge prin reprezentativitate si impact asupra culturii contemporane romanesti. Lucrarile vor fi disponibile spre vanzare in cadrul licitatiei ce urmeaza sa aiba loc pe 20 martie 2012 la Hotel Ramada Majestic din Bucuresti

Expozitia dureaza pana pe 15 martie si va fi deschisa publicului in fiecare zi in intervalul orar 17.00 – 21.00. Cele 31 de lucrari expuse la First PREVIEW sunt semnate de: Gabriela Anitei, Emil Anitei, Marcel Bunea, Carmen Cretu, Elena Dumitrescu, Marin Gherasim, Eusebiu Josan, Ion Lazar, Marian Maria – Magath, Marilena Mantescu, Florin Mocanu, Doina Moisescu, George Moscal, Vasile Muresan – Murivale, Ciprian Paleologu, Christian Paraschiv, Horea Pastina, Stefan Pelmus, Paula Ribariu, Eugen Raportoru, Mircea Roman, Mihai Sarbulescu, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Vasile Tolan, Bogdan Vladuta, Florentina Voichi, Marian Zidaru.

” Ne mândrim să numărăm în portofoliul GrowArt#1 o serie de artiști consacrați, pe deplin confirmați, a căror operă a parcurs uneori chiar și jumătate de secol. În cazul acestor artiști, de cele mai multe ori prețurile lucrărilor pleacă de la valori reduse, mulțumită înțelegerii și dorinței maeștrilor de a ne susține, tocmai pentru ca inițiativa noastră să aibă toate șansele de reușită.

O atenție specială merită acordată însăși viziunii acestui proiect, scopului său, și anume creșterea capacității artiștilor români contemporani de a-și valorifica opera după cum și reinvestirea banilor rezultați din vânzarea de lucrărilor de artă în activități și proiecte culturale. Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane a inițiat și dezvoltă GrowArt ca pe o ”afacere” cu impact social, o sursă permanentă de finanțare pentru proiectele culturale ale asociației după cum și pentru a ajuta artiștii să se promoveze și să dezvolte noi proiecte artistice.”

Nona Șerbănescu – director executiv Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

„Selecția pe care am operat-o în constituirea fondului de lucrări GrowArt #1 s-a fundamentat pe criterii ce vizează generarea unei imagini cât mai obiective asupra artei contemporane românești. Am dorit să construim un puzzle eclectic, aproape statistic, ale cărui principii să fie cât mai străine de arbitrar, de mercantil și cât mai aproape de axiologic.
În ceea ce privește publicul, credem că rolul unui demers ca cel întreprins de noi nu este doar de a re-confirma statutul cultural și social al unui segment al acestuia, ci de a atrage în permenență interesul persoanelor din zone cât mai diverse, fie că ne referim la tipul de formare sau gradul de educație, la vârstă, sex, etnie, religie, orientare politică etc. Pentru a realiza acest lucru vom încerca în primul rând ca prin lucrările prezentate să oferim o imagine onestă a artei contemporane, în multiplele și diferitele sale ipostaze, ale căror posibili receptori ideali pot fi la fel de numeroși și de diverși.”

Adela Edu – Project Manager GrowArt Auction

Despre inițiativa GrowArt

GrowArt Auction are ca scop promovarea într-o manieră coerentă și clară a artei contemporane românești și a apărut din dorința de a ajuta artiștii români în viață să își valorifice lucrările.

Încurajăm și susținem investiția în opere de artă contemporană realizate de artiști români; de la tineri în plină expansiune profesională, aleși în funcție de potențialul demonstrat, până la pictori și sculptori cu reputație, cotați internațional.

GrowArt înseamnă și o importantă componentă de implicare socială culturală. Începând din luna septembrie anul 2011, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane constituie Fondul GrowArt pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor editoriale artistice contemporane și pentru susținerea activității centrului cultural Independent84, sursa principală constând în viramentul cuantumului de până la 12% din valoarea vânzărilor Casei de licitații GrowArt.

Independent84 se definește ca spațiu contemporan – context al unor evenimente culturale, oscilând ofertant de la vizual la performance. Criteriile în raport cu care vom selecta anumite manifestări sunt minimal limitate a priori. Nu vom vehicula ”adevăruri absolute” ci afirmații asumate subiectiv, demersuri sincere, motivate artistic.
Suntem laborator permanent pentru proiecte artistice independente, după cum și platformă de lansare a acestor manifestări în spațiul cultural contemporan; afișăm atât rezultate cât și fragmente ale parcursului către libertatea și identitatea artistică autentică, valoarea intrinsecă a proiectelor prevalând notorietății artiștilor semnatari.

Credem în libertatea de expresie, individualitatea artistică și autenticitatea demersurilor; mizăm pe experiment, inovație și diversitate ca valori esențiale.
Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane
Promovăm şi susţinem valorile artistice româneşti, investim în vizibilitatea artiștilor contemporani. Contribuim la dezvoltarea unui mediu cultural sănătos și la educarea publicului larg în spiritul artelor contemporane, prin facilitarea accesului la cultură.