Institutul Cultural Român la Photo Romania Festival (Cluj-Napoca)
Institutul Cultural Român va fi prezent la festivalul de fotografie Photo Romania Festival, desfăşurat în perioada 18 mai – 17 iunie la Cluj-Napoca, cu un dublu eveniment: expoziţie de afişe şi fotografii de la evenimentele ICR din întreaga lume, dar şi un atelier de prezentare a burselor şi rezidenţelor destinate artiștilor și cercetătorilor din România.
Photo Romania Festival este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din România. Proiectul își propune să transforme pentru o lună orașul Cluj-Napoca într-o adevărată capitală a fotografiei. Astfel, în perioda 18 mai – 17 iunie, Clujul va găzdui 100 de expoziții foto, 30 de evenimente de tip workshop, 10 evenimente culturale și 5 competiții de fotografie.
Duminică, 20 mai, de la ora 18.00, la Act Café (Clinicilor, 41) va fi vernisată o expoziţie de afişe şi fotografii de la proiectele ICR din întreaga lume. Cu ocazia vernisajului, se va ţine şi un atelier de prezentare a burselor şi rezidenţelor oferite de ICR, în cadrul căruia vor fi prezenţi doi beneficiari ai acestor programe: Raul Ştef, foto-jurnalist, şi Ioana Filipescu, artist vizual.
Raul Ştef este masterand al Facultăţii de Fotojurnalism şi Fotografie Documentară a Universităţii de Artă din Londra. A participat la diverse expoziţii de grup şi a lucrat ca fotojurnalist pentru diverse publicații româneşti şi britanice, precum Mediafaxfoto, Clujeanul, The Times şi Daily Mail. În 2010 a fost unul dintre beneficiarii programului de rezidenţe Attic Arts, de la ICR Londra, ocazie cu care a lucrat la un proiect fotografic despre comunitatea româneasca din Londra – o serie de personalităţi ale diasporei, figuri marcante pe agenda culturală londoneză precum prim balerina Alina Cojocaru, actriţa Anamaria Marinca şi muzicianul Alexander Bălănescu. www.raulstef.com
Ioana Filipescu debutează în lumea artei în 2004 cu o expoziţie personală, Avatarii, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, Galeria de Artă Contemporană. În iulie 2006 şi 2008 participă la expoziţia de grup a studenților Universităţii de Artă şi Design în pavilionul Expo Transilvania din Cluj. Pe această linie evolutivă urmează două expoziţii personale: prima gazduită de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“ din Cluj, cu titlul generic Schiţe; iar a doua, Vanitas, patronată de Centrul Cultural Italian din Cluj. A beneficiat de o bursă „Nicolae Iorga“ la IRCCU cu proiectulAlteritate şi identitate în sfera creativităţii, studiu de caz: Veneţia. În 2012 a fost rezidentă la ICR Paris, lucrând la proiectul unei expoziţii virtuale cu colecţia de artă a familiei nobiliare Teleki – Le Grand Tour Hongrois et la leçon de Joseph et Samuel Teleki.http://jeannesgallery.blogspot.com/