“Salatron”, o expoziţie pe tema comerţului echitabil, Centrul Cultural Francez, Iasi


Vernisajul proiectului “Salatron” de Ziua Internaţională a Comerţului Echitabil

Asociaţia Mai Bine organizează cea de-a patra ediție a Zilei Internaţionale a Comerţului Echitabil pe data de 12 mai 2012, în parteneriat cu Institutul Francez din Iași şi Universitatea de Arte “George Enescu”.  
Conceptul fair trade (comerţ echitabil) desemnează o mișcare socială și economică ce apără drepturile producătorilor și dorește să echilibreze sumele ce le revin acestora din vânzarea produselor, în comparație cu profiturile realizate de distribuitori.
Asociația Mai Bine susține acest concept, dedicându-i două evenimente pe data de 12 mai 2012: o expoziţie pe tema comerţului echitabil şi o seară de film.
Vernisajul expoziţiei va avea loc la Institutul Francez din Iaşi, sâmbătă, începând cu ora 17.00. Vom participa la expunerea proiectului câştigător al concursului organizat în perioada 4-25 aprilie 2012 de Asociaţia Mai Bine în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi şi Universitatea de Arte “George Enescu”.
Proiectul câştigător reflectă într-o formă artistică complexă conceptul de comerţ echitabil. SALATRON este un proiect performativ instalaționist, care se folosește de  premisele  unui mecanism socio-economic existent, pentru crearea unei realități  viitoare, un  sistem în care  esența umană este dizolvată într-o formulă de producție în masă. Proiectul mizează pe experiența privitorului conectat la acest tip de realitate și modul cum se raportează individualitatea într-un univers de pathernuri.

Pornind dintr-o realitate imediată, instalația colectează o serie de elemente și situații  din viața omului, care sunt reconfigurate în universul unui singur individ și  transpuse sub forma unei artificialități acute. Proiectul e dezvoltat în trei etape și în două spații, prezentând o instalație video, un slide-show foto și un performance.
Seara va continua cu proiecţia filmului “Solutions locales pour un desordre global”, de la ora 18.30. Filmul, regizat de către Coline Serreau, propune alternative sănătoase şi prietenoase cu mediul la modul de producţie industrial şi susținerea consumului echitabil, solidar, local și cu respect față de oameni și față de natură.
Obiectivul general al acestui eveniment este punerea în discuție a unei probleme de importanță majoră în societatea globală contemporană, care implică atât producătorii cât şi distribuitorii produselor, dar mai ales consumatorii: mişcarea fair trade