Irina Iliescu – First Steps / ArtXpert Fine Art Concept-Store


O nouă perspectivă asupra pop-art-ului românesc.
Irina Iliescu – Expoziție First Steps

ArtXpert Fine Art Concept-Store, care până acum a găzduit nume de o sonoritate profundă în domeniul artei din ultimele decenii (Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Salvador Dali, Marc Chagall), își dedică spațiul unei tinere artiste care se alătură curajos curentului pop-art. Irina Maria Iliescu este o proaspătă absolventă a Universității de Artă din București și își va prezenta colecția First Steps la galeria ArtXpert de pe Str. Putul lui Zamfir nr. 45 în perioada 27 septembrie - 15 octombrie.
La o primă vedere, lucrările par inocente și chiar jucăușe. Automatele pline cu bomboane colorate sugerează însă un aspect mult mai profund, acela al încurajării de către societățile actuale a obiceiului consumului încă de la cele mai fragede vârste. “Primii pași ilustrează o latură a societății de consum, unde oferta de produse este foarte mare, însa posibilitatea de achiziționare este limitată. Cu acest aspect ne confruntam înca din copilarie, începând cu cele mai simple lucruri, bomboanele. Toate sunt tentante, dar nu ai decât o singură monedă. De aici rezultă un sentiment de frustrare care cumva ne urmărește și ne influențează acțiunile pe tot parcursul vieții. Dorința de a avea acces nelimitat la lucrurile pe care le vrea angrenează omul în veșnica goană după bani, trăind cu impresia ca banii sunt soluția tuturor problemelor sale.” - Irina Maria Iliescu
Poate ar trebui să ne întrebăm cum anume un curent cu rădăcini în arta anilor 60-70 în Statele Unite ald Americii se distinge abia recent în mediul românesc. Și dacă, în timp ce în alte părți se vorbește despre “audiențe inteligente” și targeturi diferențiate, societatea autohtonă este încă prinsă în mrejele capitalismului și ale consumului de masă. Oricare ar fi răspunsurile la aceste întrebări, nu putem decât să ne bucurăm de inițiativele noilor generații de artiști și de curajul lor de a prezenta realitatea prin intermediul unui stil estetic atât de puțin dezvoltat în România.

http://www.artxpert.ro/