Lansare GRAPHICFRONT; Cea mai mare arhivă virtuală dedicată graficii românești


Lansare GRAPHICFRONT
Cea mai mare arhivă virtuală dedicată graficii românești

Atelierul de Grafică vă invită duminică, 11 noiembrie 2012, începând cu orele 18.00 la evenimentul GRAPHICFRONT, ce cuprinde prezentarea proiectului, lansarea noii versiuni, a noilor secțiuni ale site-ului Graphicfront.ro și vernisajul expoziției de afișe Literografii. Evenimentul va avea loc la cinematograful Dalles din incinta Universității Populare Dalles, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18.

Această prezentare și expoziția sunt parte a proiectului cultural Analiză și digitalizare a patrimoniului de comunicare vizuală din România. Perioada 1945-1989 – Arhivare și restituire, derulat cu sprijinul  financiar al Administrației Fondului Cultural Național.

Graphicfront este un proiect declanșat în 2009 prin descoperirea graficii românești utilitare, din perioada 1940 și până spre 1989. Observația principală a fost calitatea vizuală a materialelor realizate înainte de utlizarea computerului, spre deosebire de ce oferă grafica anilor recenți.
Câteva piese extrem de interesante vizual și complet necunoscute/pe cale de dispariție, din foste spații industriale în principal, au stat la baza mai multor ani de căutari și cercetare în diverse spații, arhive, colecții.
Proiectul a fost dezvoltat de la început pe 2 direcții principale: editorială, prin publicarea volumelor Grafica fără computer (în 2010 și respectiv 2011) și site-ul graphicfront.ro, gândit ca o arhivă online.
Faza proiectului derulată în acest an s-a concentrat pe cercetare și pe organizarea și digitalizarea materialului strâns pe de o parte, și pe dezvoltarea și optimizarea platformei online așa încât să permită o mai bună arhivare, dar și afișare a materialului digitalizat.

Dintre zonele de cercetare amintim: patrimoniul industrial, aparatul de propagandă, arhivele artelor scenice (teatru, operă, film), publicistică (reviste, ziare), coperta de carte (carte tehnică, beletristică), ilustrația de carte, publicitate, însemne, logo-uri.
Pe lângă partea de arhivă, în paralel, s-a lucrat și la secțiunea Media+ a site-ului, dedicată în special știrii Graphicfront care se dorește un spațiu liber de informare, comunicare şi interacţiune pe subiecte legate de grafică/design, dar şi pe subiecte conexe, de dinainte şi de după ’89.


Evenimentul de duminică explică acest work in progress desfășurat sub leitmotivul Grafică fără computer și cuprinde, mai pe larg:

1) o expoziție cu lucrări de grafică la care au fost invitați mai mulți graficieni și designeri profesioniști din țară, dar și din străinătate, să reinterpreteze în manieră personală o imagine, un motiv sau un detaliu preferat din imaginile cuprinse în arhiva Graphicfront ori din propria documentare a fiecăruia.
Artiștii expozanți sunt (în ordine alfabetică):
Carmen Apetrei (grafician, lector univ., Universitatea Națională de Arte, București [UNArte])
Oana Bârleanu (grafician, București)
Anna Ciepiela (Atelierul de grafică, București)
Alexandra Cor (Atelierul de grafică, București)
Corina Duma (grafician, lector univ. UNArte)
Carla Duschka (asistent univ. UNArte/ Atelierul de grafică)
Jakob Gleisberg & Hendrik Möller (Studio Kollaborat, Germania)
Ovidiu Hrin (Synopsis media, Timișoara)
Matthias Hübner (designer, Possible Books/ ed. Die Gestalten, Germania)
Ciprian Isac (grafician, Atelierul de grafică, București)
Alexe Popescu (grafician, București)
Bogdan Vornicu (arhitect, grafician, București/Grenoble)

2) Lansarea graphicfront.ro În urma documentării din acest an, site-ul își dublează conținutul, se îmbogățește cu noi secțiuni și a primit deja o nouă prezentare. Deși există deja de doi ani, site-ul nu a avut încă parte de o lansare oficială.
3) Lansarea secțiunii FILM a site-ului

Lansările vor fi completate de o broșură ce cuprinde articole despre expoziții și evenimente importante ale anului 2012, interviuri cu graficieni și editori și va fi ilustrată cu lucrările de grafică expuse.

Electric Brother este invitatul special ce va fi responsabil pentru o atmosferă lejeră și prietenoasă întreaga seară.

Atelierul de Grafică – portofoliu, pe scurt:

2010 – Grafica fără Computer. 40 de ani de mărunte împliniri.
2011 – Grafica fără Computer. Litere. Desen relief, volum.  Premiul pentru “Cea mai frumoasă carte ilustrată” la Bun de tipar / Gala premiilor industriei de carte din România; Participare la târgurile de carte din Frankfurt (2012) și Leipzig (2013)
2012 – Iron Curtain Graphics, publicat de ed. Die Gestalten, Berlin
Este prima oară când renumitul publisher german propune o colaborare unei edituri din România
2010 – 2012 - Graphicfront.ro -  Cea mai mare arhivă virtuală dedicată graficii românești. Proiect în continuă dezvoltare
2012 – Premiul I – Concursul național de design de carte “Cele mai frumoase cărți din România”


Parteneri: AFCN, Centrul Ceh, Staropramen, Institutul Polonez, Muzeul Național al Țăranului Român, Cărturești, Synopsis Media, Universitatea Populară Ioan Dalles, Igloo, RFI, Radio România Cultural, Șapte Seri, Liternet,  Square Media.

http://www.graphicfront.ro