Aplicaţii deschise: Prima ediţie a Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj (CICB 2013)


Aplicaţii deschise: Prima ediţie a Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj (CICB 2013)

BIENALA INTERNAŢIONALĂ DE CERAMICĂ CLUJ (CICB 2013)
Prima ediţie, 9 Octombrie - 3 Noiembrie 2013
Cluj-Napoca

Termen limită pentru aplicaţii: 30 Mai 2013
http://ro.ceramicsbiennale.com/aplicatii

Bienala Internaţională de Ceramică Cluj este prima bienală de ceramică contemporană de anvergură internaţională din România, şi îşi doreşte să devină un cadru de întâlnire al ceramiştilor contemporani din toate colţurile lumii. Artiştii sunt invitaţi să aplice online şi să participe la bienală cu lucrările lor ceramice. Aplică acum (Termen limită: 30 Mai 2013).

Exprimarea sensibilităţii artistice folosind mijloacele ceramicii are din ce în ce mai mare popularitate în rândul artiştilor, iar în ultimii ani ceramica contemporană a început să fie privită ca o contribuţie la artele majore. Prima ediţie a bienalei are potenţialul de a schimba vechi mentalităţi, focalizându-se pe contextul contemporan şi prezentând diversitatea de concepte şi tehnici din domeniul inovativ al ceramicii contemporane.

Bienala Internaţională de Ceramică Cluj (CICB 2013) este organizată de Fundaţia Ceramart şi Asociaţia Ceramics Now, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Uniunea Artiştilor Plastici din România. Bienala de ceramică se va desfăşura în perioada 9 Octombrie - 3 Noiembrie 2013, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Scopul bienalei este de a acţiona ca un punct de întâlnire pentru ceramistii din toate colţurile lumii. Acest eveniment artistic va introduce publicul român la ceramica contemporană, la practicile şi noile concepte din acest domeniu. De asemenea, bienala va pune presiune pe instituţii naţionale şi internaţionale pentru a le face să lucreze împreună la reafirmarea oraşului Cluj-Napoca ca centru al ceramicii contemporane est-europene.

Căutările artiştilor ceramişti, influenţate de schimbări profunde – socio-economice, politice şi tehnico-ştiinţifice, dovedesc o schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte raportarea la actul de creaţie, atât din punct de vedere al expresiei plastice cât şi al mesajului artistic.

Receptivă la orice deplasare de canon artistic în Agora globală a artelor contemporane, ceramica evoluează actualmente spre o strategie integratoare şi interdisciplinară. Noile concepte care se impun acum în aria artei ceramicii sunt tributare pe de-o parte, unor simbioze estetice şi forme de expresivitate specifice altor câmpuri de manifestare artistică, iar pe de altă parte îşi afirmă o dezvoltare experimentală specifică domeniului, în care îşi găsesc locul mixaje alchimice de unicitate expresivă.

Acest amplu panou referenţial de tendinţe exersate în ceramica contemporană la nivel mondial a determinat însăşi raţiunea de a prezenta publicului din România spectacolul de mare diversitate pe care arta ceramicii poate să îl ofere.

Pentru mai multe informaţii, viziţati www.ceramicsbiennale.com sau contactaţi-ne la email-ul office@ceramicsbiennale.com

Juriul primei ediţii a bienalei:
Zehra Çobanlı - Artistă şi Decan al Facultăţii de Artă, Universitatea Anadolu, Eskişehir, Turcia.
David Jones - Artist şi Lector Universitar în Ceramică la Universitatea din Wolverhampton, Anglia.
Les Manning - Artist şi fost Vice-Preşedinte al Academiei Internaţionale de Ceramică de la Geneva şi Director Fondator al Banff Centre for the Arts, Canada.
Cristina Popescu Russu - Artistă şi Vice-Preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Ting-Ju Shao - Artistă şi scriitoare, fostă consultantă a comitetelor Bienalei de Ceramică din Taiwan şi Taipei Ceramic Awards.
Blazenka Soic Stebih - Artistă, Preşedinte al KERAMEIKON şi Director al Festivalului Internaţional de Ceramică Postmodernă şi Ceramica Multiplex, Varazdin, Croaţia.

Comitetul organizatoric:
Arina Ailincăi - Uniunea Artiştilor Plastici din România
Marius Georgescu - Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Fundaţia Ceramart
Vasi Hîrdo - Asociaţia Ceramics Now
Călin Stegerean - Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Gavril Zmicală - Liceul de Arte Plastice Romulus Ladea

Evenimentul pe Facebook: www.facebook.com/events/426084837477508/