Liliana Gonceariuc – Itinerar sacru, Galeria de Artă DANA, Iaşi


Liliana Gonceariuc – Itinerar sacru

Galeria de Artă DANA din Iaşi găzduieşte în perioada 6 - 30 martie expoziţia de pictură Itinerar sacru semnată de către artista plastică Liliana Gonceariuc. Vernisajul va avea loc miercuri, orele 18.00 la sediul de pe str. Prof. Cujbă, nr. 17 iar în deschiderea evenimentului artistic va vorbi criticul de artă Petru Bejan.
Din cele peste 50 de lucrări expuse pe simezele galeriei, majoritatea sunt rezultatul unei documentări ale artistei asupra bisericilor și mănăstirilor din Ţara Haţegului.
      Liliana Gonceariuc a studiat pictura monumentală la Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”  din Bucureşti, între anii 1967–1973, sub îndrumarea maestrului Costin Ioanid, după absolvire devine cadru didactic, din 1990 profesând la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. În ceea ce priveşte activitatea artistică, Liliana Gonceariuc a deschis expoziţii personale la Galeria Căminul artei din Bucureşti şi la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi şi expune constant în cadrul unor expoziţii de grup şi colective atât naţionale cât şi internaţionale.
Universul creativ al artistei este sugerat a fi: o nostalgie a monumentalului, subiacent în viziunea compoziţională, în tratarea plastică a planurilor, în cromatica marilor suprafeţe, (...) Temele picturii ei aparţin, în mod general, direcţiei neosimboliste manifeste în arta românească a deceniilor 7-8, adică tocmai acelei zone care eluda prin recursul la universul poeziei, al memoriei semnelor şi metaforei plastice angajamentele directe şi comanda oficială pentru a da liberă expresie subiectivităţii. Ca factură picturală, Liliana Gonceariuc asumă în mod personal o anumită fragranţă a tuşei, o implozie cromatică a suprafeţelor ce-şi află, ades, fericite corespondenţe în pictura lui Robert Delaunnay, în timp ce o anumită surdină, o catifelare mată a tonurilor, apropie culoarea ei de universul tapiseriei de tip monumental. Întâlnirea cu pictura ei atât de bogată în acorduri cromatice rafinate constituie, pentru mine, una dintre cele mai fericite surprize(...), după cum preciza criticul de artă, Doina Mândru.
Artista cultivă un stil epurat de anecdotă cu mult transfer de puritate și esență. (N. Lăptoiu)
Expoziţia va fi deschisă publicului în cursul săptămânii între orele 10.00-18.00 iar sâmbăta între orele 10.00- 13.00.