Mirona Radu / „24 de ani în 24 de expresii ale solitudinii” , ART HUB, București


După Moscova, Kolomna,  Odesa, Torino și Chișinău expoziția de fotografie a Mironei Radu ajunge în sfârșit la București
Expoziția de fotografie a Mironei Radu, „24 de ani în 24 de expresii ale solitudinii” va fi deschisă publicului începând de joi, 18 aprilie 2013 ora 19.00 la ART HUB, unul dintre cele mai noi și active spații destinate culturii din București. Expoziția va dura până pe 7 mai și poate fi vizitată în fiecare zi între orele 12.00 și 20.00 mai puțin în zilele de luni.
În cadrul vernisajului muzicianul Mihai Pintenaru va susține un recital de clarinet. "Am acceptat invitația de a cânta în deschiderea expoziției pentru că mi s-a părut interesantă intersectarea celor două arte, dar plăcându-mi în același timp și ideea de recital impresionist. Este o provocare să redau prin muzică stările și imaginile create de fotografiile Mironei". Mihai Pintenaru este student în anul I Master, la „Universitatea Națională de Muzică” din București, la clasa Prof. Nedelciu Ion. Bucățile interpretate de muzician în cadrul vernisajului, Retourned'où tu viens de Sabina Ulubeanu și Trei piese pentru clarinet solo de Igor Stravinsky au fost alese special pentru deschiderea expoziției de către Mirona Radu, autoarea fotografiilor găsind similitudini sonore între aceste piese şi compoziţiile sale.
Expoziția constând în 24 de lucrări de fotografie, așa cum reiese și din titlu, a fost itinerată până în prezent în cinci orașe ale lumii unde publicul s-a putut bucura de imaginile semnate de tânăra artistă:  în aprilie 2012 la Centrul Experimental de Artă Modernă „Fabrica de ceai” din Odesa, Ucraina; în mai 2012 la Librăria din Centru, Chişinău, Moldova; în septembrie 2012 la Casa Centrală a Artiştilor din Moscova și la Muzeul de Artă din Kolomna, Rusia, ultima expunere până la cea de la București fiind în decembrie 2012 la Galeria Aripa din Torino, Italia.
Despre expoziția prezentată la Art Hub s-a scris în orașele unde a fost prezentată primind critici și reacții pozitive. Redăm doar câteva citate:  ”Prin crearea propriei estetici, autoarea leagă actul artistic de practicile meditative.”(revista Art Ukraine, 23 martie 2012); ”Solitudinea este văzută ca un element purificator şi creativ.”(“ART-PLOSHADKA”, Chişinău); „Mirona Radu prezintă fotografii la graniţa dintre realism şi alegerea exactă a subiectelor de o valoare existenţială puternică. La baza lucrărilor sale stau meditarea şi căutarea unei compoziţii particulare, excepţionale. Activitatea de eliberare progresivă a impunerii cromatice şi perspectivale conduc la o redare poetică a realităţii.”(Ivan Fassio, critic de artă, Italia)

Mirona Radu s-a născut în Bucureşti la data de 12 noiembrie 1986. A absolvit facultatea de Regie de Film şi Televiziune, la clasa profesor Andrei Blaier în 2009 şi Scoala de Poetică Fotografică „Francisc Mraz” în 2011. Este membru creator consacrat al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din 2012. A expus lucrări de-a lungul timpului în Bucureşti, Bistriţa, Paris, Bruxelles, Madrid, Lisabona, Odesa, Chişinău, Moscova, Kolomna, Torino.
În aprilie 2012 a fondat Creatrix Fama cu scopul de a promova şi ajuta tinerii artişti aflaţi la începutul carierei prin organizarea de expoziţii, conferinţe în domeniul cultural-artistic, diferite ateliere (de poetică muzicală, de fotografie şi estetică cinematografică) şi de a produce scurtmetraje şi documentare („Ana” – 2013, „Când ridicaţi o casă, orientaţi ferestrele spre sud” – 2013, „Singuri împreună” - 2014).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Despre ART HUB:  ARTHUB, Bd-ul Mărășești nr.107 (intersecția cu Dimitrie Cantemir - zona fostului Budapesta), este noul spațiu de lucru și expunere oferit de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane comunității artistice din București. Ideea în jurul căreia se construiește conceptul Art Hub este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizarea unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice sau conexe.
Despre APAC: Principalul obiectiv al Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane este acela de a susţine artiştii contemporani români, și în special pe cei tineri, atât în demersurile lor de creație/producție și expunere către public.

Persoană de contact galerie: Nona Șerbănescu, 0752 161 848/ arte.contemporane@gmail.com sau arthub107@gmail.com