SPAȚII IN AȘTEPTARE #II.
2-15 septembrie 2013, Timişoara - spaţiul public
http://waiting-spaces.simultan.org
Un proiect de Asociaţia Simultan în colaborare cu grupul h.arta şi Asociaţia Am o idee mai ARTfel.
Spaţii în aşteptare II funcţionează ca o platformă pentru diferite proiecte care aduc în discuţie spaţiul public si transformările sale în istoria recentă, posibilităţile de subvertire a discursurilor rasiste şi sexiste, revendicarea spaţiului public ca spaţiu comun şi imaginarea unor moduri de folosire a spaţiului public într-un mod democratic, incluziv şi responsabil.
Evenimentul de deschidere va avea loc în data de 2 sept. 2013, ora 18 @ Aethernativ (str. Mărăşesti nr.14)
Proiectii video ‘Spatii in asteptare I’ + informare program 2013
Programul complet al evenimentului:
http://waiting-spaces.simultan.org/program-2013
Participanţi/te: Huba Antal, Noemi Bartis, Bianca Băilă & v. Leac, Claudiu Cobilanschi, Ruxandra Costescu, Andreea David & Alexandra Şoldănescu, Doru Dumitrescu, h.arta, Simona Homorodean, Kozma Levente, Max Kuzmenko, Cezar Lăzărescu, Rareş Moldovan, Andreea Pătroi & Florin Fâra &Oana Simionescu, Veda Popovici, Sergiu Sas, Lavinia Urcan, Botond Vajna, Ioana Vreme, Ovidiu Zimcea.
Istoric/ Concept -
Proiectul Spaţii în aşteptare I, care s-a desfăşurat în 2012, a constat în vizitarea si documentarea unor locaţii post-industriale din Timişoara, locaţii care au funcţionat ca fundal pentru realizarea unor filme video, ca sugestii, ca un context istoric, ca metafore pentru reflecţii asupra prezentului. O parte importantă a proiectului a fost şi faptul că am încercat să aflăm detalii despre istoriile acestor locuri, să găsim fragmentele de ştiri care au mai rămas online despre felul în care aceste fabrici au fost falimentate forţat, să analizăm urmele disparate care mai rămân din istoriile abuzurilor, din istoriile grevelor şi protestelor. De asemenea, am discutat adesea cu oameni care trăiesc şi/sau lucrează în preajma acestor locuri, poveştile personale ale acestora întărind o dată în plus convingerea că memoria trecutului nostru recent este mult mai nuanţată şi mai complexă decât apare ea în discursurile oficiale.
În urma acestui proiect, care a constat mai ales în observarea şi analizarea unor situaţii asupra cărora intervenţia e deja imposibilă, a unor spaţii care au fost deja pierdute din ceea ce e comun, întrebările care au rămas s-au referit la limitările şi potenţialul pe care îl are arta, la responsabilităţile pe care le avem noi ca artişti/te. În cadrul proiectului Spaţii în aşteptare II, am fi interesaţi ca, dincolo de observaţie şi analiză, să căutăm unde sunt posibilităţile de acţiune. În ultima perioadă, nu doar spaţiul public ca spaţiu fizic e din ce în ce mai restrâns (atâta vreme cât spaţiile pentru o viaţă publică sunt din ce în ce mai mult spaţiile private), dar şi ideile despre ce înseamnă comun, despre ce înseamnă responsabilitatea şi solidaritatea socială sunt din ce în ce mai mult colonizate de retorica neoliberală a crizei. Prin intermediul unei serii de intervenţii artistice în spaţiul public (instalaţii, afişe, intervenţii, performance-uri, etc) şi prin intermediul unor ateliere şi discuţii, am vrea să discutăm despre posibilităţile de a lua înapoi un spaţiu public care devine din ce în ce mai strâmt şi mai sufocant.
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.
Parteneri: Direția Județeană pentru Cultură Timiș, Casa Artelor
Parteneri media: Anti-Utopias, Vice, Veioza Arte, Modernism, Vernisaje.com, Evive, Neaparat.ro, Hipmag, 24Fun
-
http://waiting-spaces.simultan.org
https://www.facebook.com/waitingspaces