Nuca-n perete/ Mihai Florea,The Room




Nuca-n perete/ Mihai Florea

Vernisaj: Joi 29 decembrie, ora 19.00
The Room

Intr. Mihai Eminescu 5,
Bucuresti, 

Felul în care ne autopercepem este strâns legat de felul în care ne percep ceilalți.

Plecând de la această premisă, Mihai Florea a realizat un proiect-ritual: cu 30 de zile înainte să împlinească 30 de ani a început să picteze câte o lucrare pe zi astfel încât, de ziua lui a strâns 30 de lucrări. Scopul primar a fost să se redescopere și să-și observe evouția în timp. Dat fiind că toate lucrările pornesc de la fotografii din albumul personal, această evoluție devine evidentă nu numai dintr-o perspectivă tehnică, munca propriu-zisă în cele 30 de zile, ci și prin prisma transformării fizice și psihice survenite în decursul celor 30 de ani petrecuți în această lume.

Proiectul vine în continuarea unor preocupări precedente ale lui Mihai, în care dimensiunea timpului și a spațiului este vitală pentru înțelegerea demersului artistic. În același timp este primul proiect autoreferențial în care artistul devine protagonist.

Seria de picturi reprezintă viziunea celorlați asupra sa, pentru că fiecare fotografie este făcută de altcineva. Deasemenea fiecare pânză are atașată câte o nucă, care devine în acest context eul sau vizinea artistului despre sine. Această percepție personală despre propriul Eu rămâne însă ascunsă ochilor celorlalți în interiorul coajei lemnoase a nucii.

O doză mare de nostalgie este stocată în acest proiect și, chiar dacă lucrările urmăresc evident evoluția artistului, ele reprezintă o generație întreagă. De la excursii, zile de naștere, vacanțe, ocazii speciale, la evenimente banale sau cotidiene, lucrările din Nuca-n perete sunt familiare și sincere.