"Not for sale" Collection, Centrul International de Arta Contemporana

The ARK - Bursa Mărfurilor Creative,
Bucureşti, Calea Rahovei 196 A, zona Uranus-Rahova

Deschiderea: 15 septembrie, ora 20
Program de vizitare: marţi - duminică 11:00 – 19:00

Artişti: Dan ACOSTIOAEI, Andrea HAJTAJER,
Dima OBOROC, Bogdan TEODORESCU, Mihai VEREŞTIUC, şi alţii

Curator: Cătălin GHEORGHE



În contrast cu tendinţele hegemonice de înţelegere a artelor vizuale ca sector al industriilor creative, respectiv de abordare a artei ca practică de business şi de marketing, expoziţia propune o imersiune în sensurile critice, simbolice, afective şi sociale ale conţinutului creativ.

Vizând o critică a hiper-comercializării artei, prin punerea în scenă a tipurilor alternative de contravaloare pe care le poate avea lucrarea de artă (obiectul ca valoare estetică, mesajul ca valoare semiotică, funcţionalitatea ca valoare socială şi altele), expoziţia se defragmentează într-o serie de instalaţii-şi-intervenţii care se adresează, mai curând decât interpelează ideologic, ca diferenţe comunicative.

Caracterul eterogen al lucrărilor expuse indică „practici” diferite de înţelegere a conceptualizării şi instrumentării limbajului idiomatic al artei. Ca atare, fiecare lucrare din această colecţie subiectivă şi deschisă poate fi considerată o intervenţie spaţială care creează scurt-circuite heterotopice. Spaţiul se auto-expune ca naraţiune, descriere, interpretare, respectiv ca experiment de atitudine.

Dacă la nivelul unei negocieri de perspectivă am putea privi „arta” ca pe o economie creativă de tip non-profit, aşadar nu ca o marfă de vânzare şi nici ca un serviciu creativ de tip business-to- business, atunci am putea viziona şi „colecţia” ca mod de mediere a unei poetici cotidiene de rezistenţă şi emancipare faţă de cotarea pe piaţă a mesajelor artistice.


Proiect desfasurat in perioada 15-21 septembrie 2009