Foto vernisaj/ Paul Hitter/ Clubului Taranului









La vernisajul lui Paul Hitter s-a jucat hora pana târziu dupa miezul noptii

Sambata 29 mai a avut loc unul dintre cele mai spectaculoase si pline de viata vernisaje ale ultimei perioade. Artistul Paul Hitter a deschis expozitia din cadrul Clubului Taranului cu ajutorul invitatilor lui speciali: Nea Vasile Dinu si Taraful de la Marsa. Vernisajul cu concert a durat peste 5 ore si a atras peste 200 de participanti, in ciuda ploii de afara.

Expozitia a fost curatoriata de Simona Vilau si deschisa de Matei Serban, profesorul si prietenul lui Paul Hitter, cel care, asa cum sustine artistul, este maestrul caruia ii datoreaza intr-o buna masura realizarile sale artistice. Discursul lui Matei Șerban a fost scurt, sincer si deschis, explicand titlul expozitiei ”Exil”: ”Artistul este un tigan, este un evreu, este un neamt, in cazul lui (Paul Hitter n.r.) este toate la un loc si nu isi gaseste locul in a face ce trebuie sa faca artistul. Dar cine stie ce trebuie sa faca artistul.” Paul Hitter a multumit tuturor pentru prezenta si si-a exprimat regretul ca a fost nevoie de o departare de 7 ani pentru a ajunge in punctul in care sa expuna acasa dar si speranta ca se va intoarce cat mai curand in tara.

Taraful de la Marsa si-a inceput cantarea putin inainte de ora 21.00 si nu s-au oprit pana tarziu dupa miezul noptii. Spectatorii au avut parte de o trecere magistrala prin muzica autentica traditionala din toate regiunile istorice ale Romaniei insa cei care au rezistat pana la sfarsitul serii s-au bucurat de cea mai frumoasa parte a intregului eveniment. Paul Hitter a urcat pe scena alaturi de lautari si le-a cerut rand pe rand cantece cu o mare incarcatura emotionala pentru artist. Artistul a ”comandat” rand pe rand solo-uri de tambal, contrabas si vioara care au ridicat sala in aplauze frenetice. Totul a culminat cu ultima parte a cantarii cand aproape toti spectatorii au devenit participanti activi ai unei hore ce s-a invartit aproape o ora pe podeaua Clubului Taranului.

Paul Hitter a adus la Bucuresti 29 de lucrari pentru o expozitie deschisa pe 29 mai. Panotarea lucrarilor a fost cea preferata de tanarul artist, aglomerata si baroca, lucrarile luptandu-se pe perete pentru spatiul lor de comunicare vizuala printre flori de plastic kitsch ce veneau sa sublinieze aceiasi stare ”expresionist balcanica” a expozitiei. Expozitia ramane deschisa la Clubul Taranului pana pe data de 13 iunie si poate fi vazuta oricand pe durata programului de functionare a clubului.

Expozitia ”Exil” a fost organizata de Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul Clubului Taranului si cu concursul partenerilor media Metropotam.ro, Modernism.ro, VeiozaArte.ro, Vernisaje.com, Hotcity.ro, ArtClue.ro, CronicaDeVineri.ro

Detalii despre artist si lucrarile sale pe www.paulhitter.blogspot.com
Detalii despre ApPAC si expozitia ”Exil” pe www.appac.ro

Echipa proiectului:
Paul Hitter – artist vizual
Simona Vilau – curator
Nona Serbanescu – manager proiecte culturale ApPAC