Radu Runcanu-Part 1/ Studio R/ Bucuresti



Vernisaj: miercuri 9 iunie 2010, ora 20.00

Studio R, strada Pandele Tarusanu nr 4 bis
(vechea locatie a Galeriei Andreiana Mihail)

Aş zice din capul locului cã Radu Runcanu este un artist adecvat. Adecvat, adicã, atât artei celei mai adevãrate, care ţine de iscusinţã şi viziune, de talent şi de invenţiune, cât şi discursului contextualizat, bine racordat la imediatul social sau personal. Ce picteazã RR? (cãci RR mai ales picteazã). Tricouri, secvenţe de televiziune, simboluri politice sau animale de casã. O colecţie de aparent derizorii fragmente cotidiene, dar care, se va vedea, nu se rezumã la a fi icon-uri banale ale vieţuirii zilnice, transpuse pop-artisticeşte pe pânzã. Chestia-i mult mai subtilã...

Folosite dibaci ca elemente de semnificare şi alegorizare, tricoul, ciocanul, secvenţele TV sau câinele se erijeazã în simboluri, în vehicole ale comentariului social, cultural (şi) zeflemitor, totul într-o hainã vizualã ce-si gãseşte temeiuri, culori şi forme în acea zonã a picturalului contemporan situat abil între abstract şi figurativ: abordãri libere, pe alocuri gestuale, geometrii discrete şi culori ce se desfãşoarã in tuşe expresive. Spun „abil”, cãci aspectul de palimpsest al lucrãrilor, cu mai multe registre de citire, unde non-reprezentaţionalulşi figurativul se împletesc conspirativ, complicã lucrurile vãzute prima vista. Complicaţii, însã, fãrã exigenţe hermeneutice—nu-i cazul!—dar cu referinţe deştepte ce pedaleazã intelectual între registrul personal, cel social sau larg-cultural. Ironia, desigur, joacã un rol esenţial, atât în titluri, cât şi în imagini, zeflemeaua benignã şi citatul ingenios construind materia si mesajul colorat în abile expresii picturale.

Horea Avram, curator

McGill University

Montreal

Radu Runcanu (n. 1976) este artist plastic. Mediile predilecte de exprimare artisticã sunt pictura, sculptura și arta video. Dupã absolvirea Universitãţii Naţionale de Arte (1999), a realizat scenografie de teatru la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Mic din Bucureşti şi compania de teatru SANTART din Santiago de Compostela. Este producãtor video independent din 2001. Lucrãrile lui au fost expuse la Cluj-Napoca, București, Trento şi Houston.

Horea Avram (n. 1969) este critic de artã şi curator independent din 1996. Curator pentru Bienala de la Venetia in 1999. In prezent este doctorand in istoria artei şi comunicare la McGill University, in Montreal, Canada. Cerceteazã şi scrie despre noile media, Mixed Reality, instalatie, reprezentare, esteticã şi toate legãturile dintre acestea.