Paul Hitter/“Exil” /Clubul Țăranului/ Bucuresti
























Sâmbătă, 29 mai are loc la Clubul ţăranului vernisajul expoziţiei lui Paul Hitter intitulată ”Exil”, cu începere de la ora 20:00. Invitaţii speciali ai serii sunt Taraful de la Mârşa în frunte cu Vasile Dinu, lăutarii pe care artistul i-a ales pentru a însoţi vernisajul cu o cântare în stil balcanic.
Expoziţia este curatoriată de Simona Vilău şi durează până pe 13 iunie 2010.

Artistul Paul Hitter locuieşte şi studiază în München - Germania de mai bine de şapte ani. ”Exil” este prima sa expoziţie în România şi marchează o etapă importantă din viaţa pictorului. Cu o abordare neconvenţională, Paul Hitter propune un format nou de expoziţie şi de experienţă artistică: vernisajul cu cântare - expoziţia cu lăutari, pretext pentru o seară cu muzică de petrecere, vin şi voie bună „aşa cum petrec românii şi cei din Balcani de zeci de ani”. Pe scurt, un eveniment introductiv în ceea ce artistul numeşte Expresionism Balcanic.

„Povestea dulce-amară din spatele imaginilor lui Paul Hitter e clasică – o convieţuire exotică, neîmplinită a artistului, care devine observator activ, militant în locurile înstrăinate pe care este nevoit să le „populeze” sau să le „părăsească”, după caz, alături de conflictul pe care îl dezvoltă faţă de tot ceea ce poate însemna „clişeu conservator”, „izolaţionism” şi „complex de uniformă”. Relaţia este, bineînţeles, ambivalentă: pe de o parte, artistul nu poate trăi fără conflictul respectiv, pe de cealaltă parte, chinul de a trăi conflictual este de nesuportat.
Dacă ar fi să transpunem într-o literatură imaginară picturile lui Paul Hitter, cred că s-ar transforma în „cântece de dragoste şi război, sub proiectile”.” (extras din textul „Exil. Lungul drum al artistului către casă” de Simona Vilău, curatoarea expoziţiei)

Paul Hitter s-a născut la Bucureşti, pe 12 decembrie 1982. A terminat liceul Nicolae Tonitza din Bucureşti după care a tatonat mai multe instituţii de învăţământ superior: Academia de Artă Luceafăul, Institutul Teologic din Bucureşti, la clasa de pictură bisericească şi Universitatea de Arte la secţia Pedagogie. După aceste încercări s-a mutat în Germania unde şi-a început studiile la Academia de Artă din Munchen.

A expus în Germania de mai multe ori. Amintim: Expoziţia de grup Jahresaustellung München, Academia de Artă din München; Expoziţia personală, galeria Living Room Show, München; expoziţia personală 'Leidenschaft' în galeria Kunst Haus Schramm din Starnberg; Expoziţia personală din cadrul Zilei mondiale a stangacilor, Giesinger Bahnhof München
etc.

Expoziţia „Exil” de la Bucuresti este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul Clubului Țăranului.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Metropotam.ro, Modernism.ro, VeiozaArte.ro, ArtClue.ro, Cronica de Vineri
Detalii despre artist şi lucrările sale pe www.paulhitter.blogspot.com
Detalii despre ApPAC si expoziția ”Exil” pe www.appac.ro

Echipa:
Paul Hitter – artist vizual
Simona Vilău – curator
Nona Şerbănescu – manager proiecte culturale ApPAC